Učitelj

на коме седи човек! За то је право казао Карло Кбр, да учитељ треба да обиђе своју домовину, да види својим очима и да научи ученике из својих уста, престављајући и описујући онако живо и истинито, како ни један учебник није у стању.

Поред овога, да наведем један разлог јоште у корист памћења и мишљења а против учебника. Свакоме је познато колико младића код нас прођу кров школе, како непрестано још од основне

школе све од књиге траже и како су

већина неумешни, несамостални, како нису ни онакви мислиоци, каквих сељака има — и то неписмених сељака. То је запета чудновато, и домишљани и разборити сељаци створили су таквим (пливачима са бешикама под пазусима) пословицу : „Преучио.“ Зар то није осуство сваког самосталног мишљења, кад син пита оца: Од куда ђубре на тавањачи греди“ — Не казује ли са тим и сам народ да ту нема ни здравога суђења % — А за памћење најбоље је да наведем овај Факат :

Неписмени људи у опште много боље и више памте од евега што чују. Ја сам познавао неколико певача, који запамте песму из песмарице, кад им само једанпут испевам. Тако је и са причама, догађајима и т. д., јер неписмен човек нема меха под пазухом, па да се у њега нада при пливању, а кад се он омакне или изврне, него да се узда 7 своју снагу. За то што више мисли и не рачуна ни на што сем себе, он боље и памти.

Да не би овај чланак отишао на дутачко и на широко, ја ћу се ограничити

јоште на то, да из овога дојакошњега. |

20

и онога што нисам могао казати изве дем главне разлоге против учебника :

1. Учебницима се не развија ум ученички, него им се даје маса знања, речи, појмова и бројева.

2. Учебници не подстичу на саморадњу, пошто нису у стању да заинтересују као учитељ.

3. Учебници не могу бити написани за сваку школу одвојено, а прилике, спрема ђачка и ступањ развића нису свуда једнаки.

4. Учебници су мртва ствар, а млађани и живи дух дечији тражи живота а не укочености.

9. Учебвици не дају пример (него само речи) у васпитању, уредности, понашању и љубави — а жива реч и пример учитељев много више вреде за њихов мали ступањ образованости.

6. Учебници су скупи, а код нас има вазда сиротиње, која није у стању да их набавља.

7. Учебници сметају настави, јер учитељ мора да удешава свој рад према њима а не према моћи расуђивања својих ученика.

8. Учебници су најчешће сметња, која не да да учитељ сазна јесу ли деца појмила оно што се предавало. За ово има пуно примера из школског рада, пошто се догађало, да ђак исприча све само-. стално и лепо научив из учебника речи, а кад се за поједине речи запитао, он је одговорио са свим погрешно.

9. Учебници су досада и деци и учитељу, јер (пошто су скелет) деца нерадо читају и за непослушност према, властима (учитељу и писцу) треба да добију батине.

10. Учебници одузимају и оно мало времена деци, што им претиче од школ-