Učitelj

мичу пишући слова или циоре. Простор размака који је могућ прстима и њиховим зглавцима даје довољан размак за мала писана слова на малој таблици. Сад долази ред на велику дрвену школску таблу. Деца, а ту раде онако како су и на малој табли радила. Ослоне руку (доњу ивицу шаке) на таблу, притисну што боље могу и пишу прстима мицајући. Али размак прстију није више довољан за велика слова у ком се размеру по школској табли пишу, — јер су ту и мала слова већа од највећих са камене таблице. Ово је једна случајна, али врло озбиљна сметња. Ваља дакле обратити пажњу на 10.

Кад се по великој табли пише само креда

може да додирује таблу, а ни један део

руке. Ово ваља сваком ђаку мушке и женске школе понаособ показати, — танку књижицу и захтевати да се она може провући између руке (доње ивице шаке) и табле, На млого сам места ово примећавао, па сам мислио да није без користи и широј читалачкој учитељској публици саопштити. Ко буде мотрио приметиће ово код деде. Уз то ће одмах спазити разлику која се јавља кад се пише руком ослоњеном, дакле везаном и као ограниченом, а како је кад се пише руком слободном, са ослонцем —

| на вреди. .

ЛАЗА БЛАТГОДАРНОСТ =

На забави коју је 83 Фебруара приредио збор учитељског удружења суделовали су | својим певањем чланови аранђеловачког |

певачког друштва. и г. Периша Јањић, трг. из Тополе. Одбор у име збора учитељског

удружења изјављује члановима певачке дру жине и г. Џериши најтоплију захвалност;

18. Фебруара 1887 године. у Аранђеловцу.

Одбор учит. удружења.

плу љЉ А

Стеван Павловић, учитељ у Маслошеву умр'о је у Београду 24-ог Фебруара ове године, где је дошао ради лечења. При спроводу били су сви учитељи и учите-

љице из Беогрвда, професори учит. школе и ђаци. Ђачко певачко дриштво учитељске школе певало је при спроводу. Пред црквом товорио је Стеван Зорић посемрту реч.

ИЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ

Познавање природе са сликама за Ц разр. основне школе. Израдио Ник. Стојановић, учитељ. У овој књизи има 15 слика Штампарија напредне странке у Београду 1887 год. Цена је 80 п. дин.

Изашла је из штампе књига: демљопис Краљевине Србије, за 111 разред основних школа. Израдио Ник. Стојановић, учитељ. Цена је 50 пара дин.

Може се добити у књежарпици Вел. Валожића. Београд.

КАВУА =>

Оморика. Нова села четинара у Србији. Од Др. Ј. Панчића штампано из Тежака. У Београду, штампано у краљев.-српској државној штампарији 1887 године.

Историја света за У и УЈ-ти разред више основне школе. Према програму удесили: А. П[. Милојковић, учитељ Ј. А. П. Милојковићка, учитељица.

Издање књижаре Павла Ј. Павловића у Шапцу. Београд. Штампарија задруге штампарских раденика 1887 год. Цена је 1 дин.