Učitelj

4

не може постићи. Томе не одговара прописница бр. 1. 2 и 8. Оне су удешене онако исто као и први бројеви прописа. Тако прописница бр. 1 одговара прописима бр. 12 и 8. На овим прописима пишу се речи са малим словима и то са словима која не прелазе линије ни горе ни доле. Прописници бр. 2 одговара пропис бр. 4; а ту су оне линије међу којима се могу писати она слова која имају продужења доле као: А, јр, у, %, и %. Прописници бр. 8 одговара, пропис бр. 5 (већи његов део). У ту прописницу морају се писати, слова, она која имају горе продужење као: 6 в, и ћ. Ја рекох да овакве прописнице не одговарају цељи. Који ће учитељ сада да седи и да смишља поједине Фразе са онаквим словима удесне за онакве линије • Јели то што корисно! Зар после једанаест стега црописних да дођу сада „опет то ал мало друкчије“ То није умесно. То је по ученике врло штетно а по учитеља дангубно.

Ја бих са чистом савешћу одбацио прва три броја прописница као неудесне. Служио бих се са Ф# и 5 бројем. Оба ова броја могу се употребити за преписивање чланака и диктирање по такту. Линије су у њима удешене за сва продужења. Ма њима се без помоћних косих линијца у прописа, може видети које се дете навикло правилно да пише, а које није. На њима се примењује растављање речи на слогове. На њима се могу радити писмени домаћи задаци из српског језика (описивање, исписивање кратке приче и т. д.). Број 4 и 5 трописница одговарају своме задатку.

До сада је изашло само 5 бројева прописница. Но по програму се тражи и писање по једној линији — ситно пи-

сање. Таке прописнице нема. Она је нужна. Четврти разред у већине школа пише по прописима од бр. 6 па до бр 11. Дакле почни једно од првог разреда па се тога држи 60 слепац плота све док не свршиш основну школу. То је за бога досадно. Ако се у првом и другом разреду није дете навивло на лепо писање по прегледу на прописима онда у ПТ разреду може само са великом муком и одвратношћу. У трећем разреду требало би писати само на прописницама бр. 4 и 5. У четвртом опет само по једној линији. То је писање ва ТУ разред веома нужно. Ту ће се она извежбати да пишу ситно. Тај им је рукопис нуждан у њиховом даљем животу. Варошанину је нуждан за занат или да, у гимназији може преписивати онај силан број предмета ; сељаку опет да пише писма и друго што је нужно. Мени се чини да садањи ђаци ГУ разреда немају леп ситан рукопис. А кад се узме у обзир да се у томе мало и вежба у онда се моја сумња потврђује. Да сведем: за. ТУ разред нужна је трописница за ситноште.

Једна примедба. Свиди се некоме да је нешто за осн. школу потребно, што је он нашао за добро, па одмах хајд уводи без објашњења како то да се примени. Тако је с прописницама. Оне су изашле, а о њима нема упуства ни који разред ла их употреби, у које време, ни како. Ја сам сам прошле године видео прописницу бр. 2. па сам мислио да је она за ситнопис и натерао сам једног ђака да пише између узаних линијца. Он је то урадио, али су

слова била врло ситна. Ја сам за тим

прилично мислио о прописници тој и

тек кад видех друге бројеве сетих се

плен