Učitelj

Моб ЕН 1 АЈ

КОНТРОЛНОГ ОДБОРА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА

ТУ. УЧИТЕЉСКОЈ СКУПШТИНИ

Пре по што би скупштани цифрама, преставили стање друштвене благајне за прошлу рачунску годину, пре ну што би се чуле цифре одговорајуће ревности, итачнос ти, како главног одбора тако његовог благајника, контролни одбор сматра за дужност, да укратко по сазнању целокупног стања, по тачпом и савесном испи тивању и уверењу о верности сваке цифре, која. је од контродног одбора. одобрена, изјави скупштини, да је при прегледу књига рачунских одбор имао увиду прво правила најобичнијег рачупског рада, друго за вијене изјаве сумње које су се при читању извештаја глав. одбора у самој скупштини могле приметити. Ово је одбор сматрао за дужност да учини тим пре, што, нама члановима учитељског удружења, нама учитељима свака пара мора имати оправдања на. потрошњу, што нас не удружавају изгле Ди на добит материјалну, но потреба узаЈамности и обавештавања у мислима и јаду па неби требало, да губимо време у истраживању онога што може а не може бити.

Из цифара прихода и расхода скупштина ће увидети, да целокупно стање прихода без расхода који није незнатан, није толико, да може правдати и замисао о проневерењу. По склопљеном рачуну за наступајућу годину у каси друштвеној остаје 1111, 91 пара у готовом, мимо капитала код управе Фондова у 2067, 60 динара, вересије код г. Со. Грујића учит. у 100 данара вересије код г. Димитрија Милдовановића уч. у 91, динар, готовина у повезаним свескама „Учитеља“ у 806 дин. и готовина у књ. „тражи се васпитач,“ у 500 динара, дакле целокупни капитал у готовини и примању износи за идућу рачунску 1887, 8 год. у 4176, 51 динара.

Ова се цифра разликује од цифре благајника главног одбора у 500 динара, које

је контролни одбор као капитал по вредности за чланове од књиге „траж васп.“ у готовину урачунао, но с тим пије разрешен распродавац да у своје време поднесен рачун колико је књига члановима 2, колико не члановима продао. Преглеђујући рачуне. контролни одбор се је упознао са рачунском администрацијом глав. одбора и благајника, солдирајући их наилазио је на веома тешке препопе које администрацију рачунску показују као по све неудесну и непрактичну а руковаоца као невешта а не као непо-

· верљива.

Те неуредности огледају се у сладећем :

а, Главни одбор се не придржава чл. 40 тач. д. правила о удружењу, који гласи да треба редакциони одбор да даје изводе својих рачуна тромесечно, како би се редакциони рачуни издвајали од рачуна глав. одбора у тромесечним билансима, а тиме и партијални делови како прихода тако расхода лакше преглеђивали.

Шта више незна се на кроју год. колико чланова има, колико је и за које време платило, колико је на дугу; не зна, се колико је редакција примила, колико је утрошила пи ако би се хтело знати то треба потрошити доста времена:

6, Главни одбор није узео у призрење напомену контролног одбора ШП учитељ. скуп. изложену у следећем : да има дневник примања и издавања; да има деловодни протокол за увађење п увађење писама, која припадају друштвеној архиви. А то су битни услови за лакши прегдед и уредно вођење рачуна.

Нема сумње, да је рачунска администрација изобилна Формама о вођењу рачунских књига које могу бити теже и лакше да није никаква тешкоћа наћи најлакши и најцелисходнији начин за 10.