Učitelj

Кад сам се решио да изнесем и њега овде читаоцима, помислио сам да ће добро доћи и онима, који буду одређени за ове срезове. Данас, кад изасланици морају напред да одређују распоред испита у појединим окрузима и срезовима, и то тачно на дане и сате, они су упућени да траже лично онога, који је већ био по тим местима и да га питају; а нигде у књижевности, ни у књигама ни у новинама, немају обележен тај пут иди ред. А ко мисли, да се у томе може помоћи картом, вара се, јер га према њој никада тачно не може направити. Сем тога, оваки подаци о појединим окрузима и срезовима могу бити од велике користи не само шкоди и настави но и Географији наше земље.

П.

На реду је сада да кажем што год о настави самој, да 'оценим њу, Но пошто сам то учинио у званичноме извештају, који ће по досадањој практици изићи у органу министарства просвете, те ће га читаоци имати тамо, тоћу се овде огравичити на најобичније погрешке, што се чине у школи и настави, и на оно што је од највеће практичне вредности.

Почећу од тела и онога што је највидљивије, па ћу прећи на дух и завршити оним што је најневидљивије.

Да су станови и храна нашега народа лоши, то је одавно позната ствар. Да је нечистоћа и нека чама обузела му цео живот његов, и то је свима добро познато. И то ће подуже трајати, док се општи ступањ културни у њега не подигне више. Али. да се подигне, ваља да се диже. А ко ће то да чини Нико други но културни чиниоци, међу којима је и школа и учитељ. Па шта ће да раде школа и учитељ 2 Школа ваља де буде углед за станове, а посетиоци њени да се навикну на живот у такоме реду и чистоћи, у такоме угледу за. станове, па да се и доцније у своме животу старају да своје страћаре и чатрље претварају у кутије и непечену проју у погачу.

Наставници, дакле, ваља, да имају на уму прво овај задатак школин, а друго, да је код куће ђачке тако, да су телесне потребе њине подмирене како ваља и да он, наставник, мора да гледа да их накнади колико год може више, јер је то потребно баш и за ону духовну страну за коју он мисли да му је она једина поверена. А чиме ће то да уради 2 Чистим ваздужом у таколи и кретањем у слободи на првом месту. Кад учитељ не може учинити да, станови ђачки буду здравији, да храна њина буде боља, онда зацело може учинити да барем школа буде у своме реду за оно кратко време док су деца у њој. О испитима је то сада већином лепо, И наставници добијају из реда и чистоће веђином „4“ и „о“, ама питање је: како је то преко године» А то је баш најглавније: То можете позпати само по здрављу и веселости дечијој. Кад нађете до крајности закржљану и тупу децу, онда знајте, да ни школа није чинила све што је могла и требала да учини. У

Школа ваља да буде увек без прашине и блата. Прозори да се отварају врло често и широм, а нарочито кад је на пољу чист и свеж ваздух. Одело дечије, да се пази, да буде што је могућно чистије. Глава, лице, руке да су увек умивени, нокти посечени. Вода је барем бесплатна, и ваља само умети послужити се тим највећим добром. Поред нас пролазе млога добра и ми не умемо да их употребимо, да се користујемо њима.... Седење у клупама ваља да буде усправљено, правилно ; гимнастика, да се ради само у чистом ваздуху и уме. рено ; очи да се штеде од великога напрезања ; дрктање и страг, који не да да се врше правилно све Физиолошке радње, да се истера из школе. Место гимнастике ваља често предузимати излете у поље, где се најбоље учи и Земљопис и Познавање Природе и задобијају основни појмови из свих наука; 4 у пролеће и у лето бавити се у башти сађењем, уређивањем баште, калемљењем, плевљењем и тако даље. У напредним земљама има и ручниг радова, који и у зимње доба одмењују дух,