Učitelj

5

код срп. учитеља. Они су то питање претресали и путем штампе и путем зборова, То нам је у главноме свима познато, те није нужно, да рад на томе питању опширеније овом приликом пред збор износим.

Напоменућу само то, да је овоме питању озбаљна пажња од стране срџек. учитеља поклоњена ; да је ово важно питање претресано на две учитељске екупштине : да је се међу учитељима нашло и браниоца и противника учебницима; и да је на послетку после дугог и ошпширног претреса о овоме питању одлучено: да су учебници у 1. и 11. р. сем буквара и читанака неџотребни. А у осталим би разр. осн. теколе Добри учебници били од помоћи ученицима и учитељима.

Не заборавимо да је овака одлука донесена с обзиром на дан. уређење срп. осн. школа као и на остаде тешкоће и неприлике с којима школа у свези стоји.

Питање, дакле, о употреби и неупотреби учебника у оси. школи, за сад је код нас овако решено у начелу.

После тога не остаје нам ништа друго но да се постарамо, да, се наше осн. школе што пре снабду са добрим нужним и потребним учебницима. А то ћемо чинити ако

будемо изнели мане данашњих учебника

с једне и добре стране учебника, које би требало израдити, с друге стране.

Према напред наведеној одлуци види се да је читанка за 1. раз. оси, срп. школе нужна и потребна књига. (О тога и хоћу, да данас свратим пажњу овоме збору на поменути књигу.

Постараћу се да нагласим цељ која би чребала да се овом књигом постигне у осн. школи ; за тим ћу, у колико могнем и умеднем, изнети мане ове књиге каква је у овом четвртом њеном издању. И најпосле изнећу своје скромне мисли како би требало ову књигу поправити, те да што боље одговори цељи која јој је намењена.

У колики пак ја не могнем и не умеднем у овоме успети, надам са да ће збор попунити, као и моје погрешне назоре, ако их буде било, исправити,

После ових неколико речи, које сам сматрао за нужно да напоменем, прелазим на

"саму ствар, на књигу о којој хоћу данас

да говорим. #

Најпре да се зашштамо: шта се жели овом књигом постићи, управо кавва јој се цељ ставља Р.. —

Пошто се деца у [. раз. осн. шеЕ. добро упознаду са свима гласовима, па онда и свима словима, као и пошто се науче да читају сва места из буквара, онда им се даје читанка за [. раз. Овом читанком треба децу вежбати у читању и у схватању и причању прочитаног. Шри овоме треба, обратити пажњу на логично, течно и естетично читање, у колико је то могуће, према самом схватању, појимању и добу ђачком.

Ето то је управо и цељ овој књижиди.

Па на који ће се начин та дељ најбоље и најбрже постићиг... —

Без сумње то ће се најбрже и најлакше постићи, ако се материјал, који се уноси у читанку одабере, удеси и обради према дечијем узрасту, схватању, појимању ; према њиховом знању, Које имају и према свима осталима приликама у Којима се деца, којој се ова књига намењује, налазе.

( свему томс мора се водити нарочита и озбиљпа рачуна, ако се хоће, да књига што боље својој цељи одговори. Поред

"тога мора се обратити пажња и на техничку

израду књиге. Треба да је штампана на доброј хартији, крупним (тако званим „дацеро“) словима, а не ситним (тармондом). У књизи не треба да буде ни једне штампарске погрешке, а још мање стварних погрешака. Не би било излишно унети и коју илустрацију у ову књигу:

Да ли је књига, 0 којој говорим, удешена као што треба : да ли је при њеној изради обраћена пажња на све што напред поменух г. —

Истина, ова књига долази у ред бољих књига за оси. школу, које су од надлежне власти одобрене. Но ипак ова књига није удешена онако као што би требало. Јер материјал, који је у њу унесен, није одабран, нити је прекројен и обрађен према деци,