Učitelj

__48

сање ч рачунање. Од осталога. узети више онога што има практичне вредности за ученике, потоње грађане.

4. Треба узаконити: да један наставник може радити само у једном или највише у два разреда ниже основне школе. Ово је поред осталог и у интересу правилнијег, бржег, сигурнијег и успешнијег развитка наставе, а и у инте ресу је здравља дечијег.

5. Тако зване продужне школе треба, са свим укинути, јер су врста недоношчади у просвети. Осим тога овакве прод. школе излишне су и штетне за редовне основне школе, наставнике, ученике продужних школа и њихове родитеље, па и 84 државу и народ.

6. Мале полугодишње испите са свим укинути, јер су излишни и чине прекид у настави. А оно мало користи што се њима постигне, могу наставници и сами у току рада постићи. Школске одморе , који се ученицима преко готине дају, што је могуће више скратити, а на рачун тога и малог испита

увећати главни школски одмор на два

месеца.

7. Треба шриватне основне школе у свима правима и дужностима изједначити са јавним основним школама.

8. Школске општине друкчије уре-

дити и повећати их најмање на 000

пореских глава, да би лакше могле школе издржавати. И према стањима наших општина израдити неколико врсти планова за грађење школа, па их на захтев бесплатно из министарства слати општинама , које желе школску зграду подићи.

Школску општину зати да поред тога, што набавља све нужне потребе за школу, још мора на-

законом обве-

|

бављати п све ђачке потребе.ва све ђаке бев раздике. Како ће после општина од богатијих ђачких родитеља ово наплатити, то је њена ствар. Ово опште набављање је веома нужно, да би се оне грдне неприлике што отуд долазе отклониле. |

8. Треба законити да шраво на квартирину имају и учитељице, које су за учитеље удате. Вапијућа је неправда кратити то право неким учитељидама и то, ваљда „случајно“, баш онима које су удате за учитеље! Кад квартирину ужива учитељица удата за проФесора Велике школе и секретара министарства. И кад би се кватирином користила и она учитељица, која би била удата за пуковника, ђенерала и др. чиновнике и са већом платом, онда је умесно и оправдано, да се тим правом корчети и учитељица удата за учитеља. Са потпуним правом тражимо, да се ово узакони.

9. Кажњавање учитеља одузети од школеких одбора, па их предати Глав. проев. Савету, да их овај изриче према тужби министра просвете и писменој одбрани оптуженог учитеља.

10. Унети у закон: да у разредима у којима сваки разред има свог учитеља не сме број ученика бити већи од 55; тако исто у школама, где један учитељ ради у два разреда, да број ученика не сме бити већи од 45. Ово је неопходно нужно, ако се иоле озбиљног рачуна води о школи ученицима и учитељу. Пошто ни учитељева плућа и у опште тело није састављено од гвожђа или другог ког метала, већ као ну осталих људи од мишића и костију,

који не могу да издрже ништа више но |

остали смртни људи. - 31%