Učitelj

52

1. у Северној Далмацији

Задар на мору (8000 ст.), становници већином Италијани. Трговачка варош. У Задру седи далматински намесник и друге највише власти, у њему се састаје сабор. Данас од школа има у њему мушка и женска основна, школа 1 италијанска виша гимназија и једна нижа реалка. Сем намесника у Задру седи и митрополит =— католички — са једним владиком православним.

Шибеник при у ушћу реке Крке у Јадранско море. У близини вароши има неких развалина а у вароши скоро најлепшу цркву у Далмацији. Све развалине са црквом чине те кад се Шибеник издаље гледа изгледа врло лепа варош, а кад се уђе унутра виде се криви, узани и каљави сокаци као и код остали далматинских вароши.

Саљет (18.000 ст.) највећа варош у Далмацији, има добро очуван град цара Диоклецијана који је прављен пре 1400 год. Врло важно трговачко место, води живу трговину са околним варошима па и са Босном и Херцеговином. Још су знатније вароши у Горњој Дамацији: Сињ (2000 ст) и Омиш при ушћу реке Неретве у Јадранско море.

П. у Средњој Далмацији

Дубровниљ (11000 ст.) Једна од најстаријих трговачких српских вароши, која је водила трговину са Србијом и правила неке трговачке уговоре скоро са свима нашим старим владарима и данас се у њима виде развалике старих дворова српских великаша, који су у њему живели. Од школа данас има у Дубровнику неколико мушких и женских осн. школа и једна виша српска гимназија. У њему се пре 300 год. родио и живео чувени српски песник Иван Гундулић и

Ш. у Јужној Далмацији — Боки Которској –

Котор [2500 ст.) на заливу који се зове исто тако као и варош. Преко врлети је везана ова 'варош доста добрим путем за Црну Гору са којом води доста живу трговину. У Котору живи један православни и један католички владика. Од школа има мушку и женску основну школу и једну морнарску школу, из које излазе по најбољи морнари на свету. : у

Још су у јужној Далмацији знатне тароши Пераст (2000 ст. и Рисањ (1500 ст. све сами Срби, код којих се скоро најбоље сачувала старинска српска ношња, одело и обичаји.

" Авран Стаматовић.