Učitelj

ПОЈАМ 0 РЕЧЕНИЦИ

(ПРЕДАВАЊЕ ИЗ СРП, ЈЕВ. ЗА ЏХГ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ')

име

Како је име овој ствари) — Ти! (табла). — А овој% — Ти! (клупа). — А како је овој ствари име% — Ти! — (креда) Сваки нека замисли по једну ствар, што је овде у школи! — Коју си ствар замислио —- ти; (сунђер. — А тиг — (прозор) ти! — (вид) А коју тиг — (видј. — Коју си ствар зимислио тиг — (перо) 3)

Шта је то што си сад изговорио — (реч/. — А је ли ово реч, (учитељ нека покаже перо или ствар коју је дете замислилој. А шта је — (ствар). — Како је име ове ствари — (перо). — Шта си изговорио; (речј. — А шта казује та реч — ти! (име ствари'. А шта је оно што су они остали изговорили% — Ти! (речи). Шта оне речи казују: — (имена стварима. — Како се зову речи, што казују имена стварима: — Ти!:) — А шта су именице Ти! — (речи што казују имена стварима). — Нека сваки смисли по једну имепицу; која је Пме ствари што није у школи! — Ти! Ти! Ти итд.

Каква је табла; — Ти! — Какав је овај лењир; — Ти! (прав). — Канва је ова писаљка — Ти! — (велика). -- А ова — Ти! (малај. — Каква је креда% — Ти! (белај. Шта си сад изговорио — (реч). А шта си казао том речи; — (каква је креда). А шта је кредаг — (ствар). Чим казујемо какве су ствари7 (речима). — Како се зову те речи, којима казујемо какве су ствари: — Ти! — (придеви) . — Шта су придеви: (речи којима се казује, каква су ствариј. — Нека сваки замисли по један придев! — Ти! ти! итд.

1) Џо програму ово је предавање за ПТ. раз. али се може са усџехом предавати у П. раз. по што се сврши, што је програмом из срп. језика, за тај разрел. одређено.

2) Нека. учитељ покаже на ствар, коју хоће.

3) Нека деца одговарају кратко, само на питање,

а) При сваком предавању најбоље је да учитељ заузме једно место с кога. има најлепти преглед на све ученике. И увек прво да да питање, па онда пружа_ јући прет на ученика кога хоће, — пита: ти! ти ит. д. — На тај се начин одржава већа пажња код ученика. Ученицима ваља забранити дизање руку.