Učitelj

304

вотињу нагоним — да и онџ мене "слушају. — Боже мој! Жале се људи на децу, на дечаке, на младиће — на омладину; жале се, да је непослушна, неуљудна, распуштена, претерана. — Али. људи!... А што се не запитате искрено, ко је крив томе“ — Оћете ли да вам кажем, ко је криве — Они исти људи, старији, који се жале на омладину, сами су учинили, да је омладина таква, као што је осућују ; сами су јежчвим примерима научили на све то, за шта је криве; сами су били према њојтакви.... Ко год искрено и дубоко о овоме промисли, мора доћи до закључка, да је тако. Ако оћеш да од деце начиниш људе, буди према њима. човек! — Ову бих реченицу наштампао на сваку страну сваке књиге, а нарочито оне, која је намењена васпитачима и наставницима.

ж Ја сам се у овом целом догађају доста науживао, и много се — поучио. — џи —

Је Но бо Њ

ове

Са великом радошћу поздравили смо предузеће Ђ. Којића учитеља, који је узео на се да критички пропрати извештаје ревизора осн. школа. И ми смо имали намеру да проговоримо коју реч о нашем ревизору г. Атанацковићу, али смо очекивали на његов извештај, јер смо у напред знали да ће му и извештај бити онако „виспрен“ као што је он виспрен ревизор, и нисмо се преварили. Прошма (19 и 20) свеска Пр. Гласника зажићена. је извештајем г. Атанацковића, те смо сад принуђени и не чекајући на Којића да пропратимо како извештај тако и ревизију г. Атанацковића, остављајући опет г. Којићу да и он учини своје.

Ништа није теже него. радити посао, за који човек нема довољно спреме. Тешко је то кад човека беда нађе као што је нашла беда, г. Атанацковића да и он буде ревизор осн. школа! Он би боље учинио да се није ни примао непознатог посла, али је он рад био да се мало прошета и да се покаже страшан учитељима. Јадни учитељу, од кога ти још неће будућност стрепити.

Кад би пажљив учитељ или ревизор, — који је свесно ценио осн. школу , водио рачуна о њеном раду и писао самостално извешће о томе, — прочитао извештај г. Атанацковића, увидео би да ово није његов самосталан рад, самостални закључци, него је из других извештаја крпарио мисли, које су други износили. Чујте