Učitelj

334

Јавна Благодарност.

а ова

Како нам из Пожеге јављају, у тамошњој основној школи издржава о свом трошку два ђака г. Стева Златић, поручик ТУ. батаљона, који је и наш лист претплатио за пожешку школу. У пме пожешких учитеља и тамошње ђачке сиротиње, најсрдачније бла-_ годаримо г. Стеви Златићу на пажњи, коју указује нашој чросвети. Искрено желимо, да и свуда на другим местима по нашој домовини буде што тешње везе међ нашом просветом и војском. Та зар српском народу има будућности, зар има опстанка овој нашој маленој Србији, ако код чаших грађана не буде развијена колико свест, толико и војничка умешност и храброст2. Не, ствар је очевидна. Савез међ просветом и војском, неговање како грађанске свести, тако исто и војничких врлина — то је нама данас прека потреба, ако само збиља жудимо да што пре видимо свој народ уједињен и снажан, што је први предуслов за општи културни напредак. Хиљадили се онп, који раде на остварењу тог благотворног савеза, а у ред тих — без сваког спора — долази и паоручик г. Стева Златић.

Уредништво.

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ

Извешттај о раду истању панчевачке срп. правосл. црев. општине, за годину 1888. — Панчево 1889. '

Зулејка, робиња босанска. Ориђинална драма у 2 чинова с песмама, написао Мих. Димић. = Цена ! дин. или 50 новч. СОкупљачима и књижарима уобичајени рабат. Поруџбине с новцем ваља. слати : Штампарији Дим. Адамовића у Лесковцу.

Нови Васпитач, орган за педагошку књижевност. Уре-

ђује и издаје Мита Нешковић. Свеска, ТУ. Садржина: Васпитна зрнца |

"у народнијем пјесмама. — Како ме мати учила повесници. — Осврт на примедбе, учињене на предлог за оснивање учит. конвитка у Н.

"Саду. — Баноштарска беседа. — Грађа за И ОРИЈУ школарства. —

Књижевни преглед.

Воћарство, за своје ученике на сомборској учит. школи и за народ написао Стеван Коњевић, учитељ. — Сомбор 1889. Цена

35 новчића.