Učitelj

301

сва ова невоља у школи буде због тога, што је учитељев лични интерес у питању.

Но, у овој кривици, поред учитеља, има и других «сакриваца.» А то су они, који су законе тако уде · сили, да је последица тога морала бити оно мучење деце у школи.

Али и законодавац је имао невољу, што је успех школски везао за оцену, а оцену за повишицу и опстанак учитељев. Јер да тога није, не би се данас толико радило. Нашло би се доста учитеља, који би ретко завиривали у школу и код којих би деца за, 4 године једва научила нешто читања и рачуна, па и то свакојако. И у опште сваки би мање радио него данас што ради. И најсавеснији мање би радили но данас.

И то је истина. Мање би се радило, и испити не би били овако лепи и шарени као данас што су , већ нешто слабији. Али успех у ствари био би бољи. Мање би се урадило, али би то мало остало у деци, а не би ветрило тако лако као данас. И, што је главније, неби било ове муке и тираније, не би било оног грозног мучења и батинања, које би школски зидови могли да причају тако много и много.

А шта ћемо са нерадницима, који не би радили кад се не би бојали испита 7

„Лако би било ту. Савестан учитељ радиће и после, кад му плата не зависи од оцене. Ако буде радио лакше и урадио мање, стварна корист биће већа А за нераднике и несавесне учитеље. дајте стручан салан надзор, па нека му контрола виси целе године више главе. Слобода је лепа и свак је воли, али њу треба дати ономе ко је заслужује. А ко хоће подвалама да заслужи хлеба, да мање ради, а више да прима — томе нема слободе. Нема лешше и правије од овога: заслужи па имај. Хоћеш ли већу плату — заслужи је; хоћеш ли већу слободу и самосталност — заслужи је. Али никако није ни право ни паметно, да се због неколико несавесника и