Učitelj

466 у Ф

одело) а то ка да се не слаже с карактером нашег народа, и већина деце на врбици није тако одевена. Песма : „Врбица“ добра је, само да је мало већа. Ту би још могао доћи онај пријатан утисак кад се посматра врбица. „аааиси“ — под овим именом штампане су поуке, а међу којима су две незгодне речене :

„Гордост није лепа, она те опије, Поштовање иште, а мржњу добије.“

„Кад несреће дођу да упиште тебе, Буди од њих већи па си спасо себе !«

Оће ли се моћи сваки сетити да овљ сама гордост иште поштовање 2 Како је овде казато изгледа као да се замера што гордост поштовање иште а добија мржњу, те се не зна (по овомеј које јој треба датп.

У У другој поуци излази да човек треба да буде већа несрећа од његових несрећа А кад он такав буде — није се спасао, него баш пропао, (јер човек је за себе највећа несрећа кад пропадне). Трабао је рећи: «Буди од њих јачи,“ (не дај сеј.

У песми: „Биће ту белаја“ прича се, и сликом се преставља

"како је неко мало дете, вукући покривач са стола на ком су били

млеко, кава п шећер, у намери да их дсхвати и једе — то све о60-

рило на патос, па дошла мачка да лиже, а за дете се, на послетку вели: | -

у »Она (мачка) сретпа и весела.

Али пије Паја —

Зна, док само мати дође,

Биће ту белаја,“

По наслову и завршетку ове песме судећи, излази да је овде главно: што ће мајка Пају (то дете) да туче, и да оп то већ у напред, из искуства зна. А међу тим, из слике се то никако не може извести, јер се у њој Паја види са свим мали, те није могуће да, "је пре толико тучен да он већ зна шта ће сад бити. По томе није се могло ни надати батинама. Његова мајка била би врло сурова! Смисао је слике са свим други. Њоме се преставља детиња радозналост, несташлук, оно њихово узимање и загледање свачега, и поплашеност, збуњеносл, па чак и пренеражење, кад учине какву штету, — ако је разуму; а ако је не разуму онда су она потпуно спокојна, иса свим равнодушно гледају шта су учипили. Судећи по порасту Пајином, као да ће код њега бити ово друго, т. ј. да он још не ' може разумети шта је то штета. Дакле, садржина ове песме не одговара потпуно слици.