Učitelj

81

До сад смо учили мере које су мање од мет. а сад имамо да научимо јоши мере које су веће од метра, јер има и таквих мера, које су веће од метра. Али пре тога хајд да видимо да ли сте сви упамтили добро оне мање мере од метра."

Које су мере мање од метра% (дм. см. мм.) Колико је пута дм. мањи од метра Колико је пута см. мањи од метра; А колико је пута мм. мањи од метра% Сад се може питати и обратно, колико је пута мет. већи од сваке ове мере. На шта је подељен метарг (На дм., см. и мм). На колико је дм. подељен метар: На колико је ом. подељен метар2

А на колико је мм. подељен метар% Ова се може питати и овако: У једном мет. колико има дм.2 см. мм. Па онда питати у Ам. колико има см. а у см. колико има мм. И, на послетку, позвати једног ђака да напише на табли имена ових мера, а друге, с места позвати да то прочитају."

Е, кад тако добро знате ове мање мере од метра, можете сад лако да знате и ове веће мере.

Дека метар. Има једна мера која је већа од мет. 10 пута. Кад је већа 10 пута кољико има она мет у себи% (Она има 10 мет.) Упамтито ово: та мера, што је већа од мет. 10 шута, зове се Дека метар. (Написати ово на, табли). Дакле, како се зове мера која је већа. 10 пута од метра; Овако питати двојицу, тројицу. Сад показати оних 10 мет. забележених у школи и измерити. Колико је пута Дм. већи од метра; У Дм. колико има метара; А у 2 Дм. колико ће бити мет. У 3,5,8 итд. Дм. колико има мет2 Од куд знаш да у 3 Дм. има 30 мет.2 (Знам отуд што у 1 Дм. има 10 мет. а у 3 Дм. биће 3 пута више, а то је 30 мет. Овако треба тражити 06јашњење код сваког овог задатог Дметра.

10 мет. колико чине Дм.2 30 мет. колико чине Дм, Из 40 м. кол. би могло саставити Дм.% (4 Дим) Од куд знаш да ће бити баш толико % (Отуд, што у ! Дм. иде по 10 мет. А овде има 4 пута по 10 мат. то су 4 Ди.) У 64 мет. колико има Дм. (Има 6 Дм. и 4 м. претичу). Од куд знашг У 92 мет. колико има Дим % По чемуг (По томе што | Дим. има 10 м. па сам ја видео колико се пута по 10 мет. налазе у 92 мет, толико ће бити Дметара. Тако је. Али кад хоћемо одмах да знамо, онда треба само видети колико десетица мет. толико ће бити Дметарар По чему тод Џо томе, што сваких 10 мет, (а то једна десетица) чине Дмет.

1) Некима ће, може бити, ово понављање изгледати само дангуба за ово предавање. Али није тако. Ако деца буду знала ово, биће с овим готова за 5—6 минута. А ако ли не знадну, онда се ово мора утврдити па ићи даље.