Učitelj

84

се словима писати веће мере од метра (Веће мере од мет. пишу се великим словима). Тако је! Ево ја ћу вам показати како се пишу веће мере. Дека метар пише св само овако: Дм. Екто метар пише се само овако: Ем. А Кило метар пише се само овако. Км. Сад позвати неколико ђака да ово прочитају, питајући их, редом, па после обратно, па и преко реда. После се може ово обрисати, па тражити да речима кажу како би забележили коју од ових речи. Таблица метарских мера. Да не би заборавили ово што сте сад научили, и ако ко заборави, па оће да научи, онда треба да дођете код ово таблице метарских мера, па одатле да научите. Овде има ово све. Њво.... сад прочитати редом све веће, па и мање мере, па прозвати и њих неколико да прочитају гласно да се баш увере. Рачунање. После свега овога треба задати ђацима да изрзде Ем. Ем. Ди. у школи неколико оваких задатака : Један пут дугачак је: 2 += 5 + 8

м. « 4-4. Колико је метара у том путу; Израђен рачун биће овакав:

Км. Ем. Дм, м. 0 | БУР У 4. 2000. 500 : 80 4 2584

___У оваким задацима претварају се веће мере у мање, а да се претварају мање мере у веће треба задати неколико задатака, оваквих : Једно село има да начинн држави пут који је дуг 3786 мет. Колико ту има Км. Ем. Дм. и мет.2 Ђак ће рачунати овако: У 3000 м. има 3 Км. по томе што 1000 м, чине Км. а 3000 м. биће 3 Км. и написаће им табли 3 Км. Дакле, у 700 м нема Км. но има 7 Ем. по томе што 100 м. чине 1 Ем. а 700 мет. биће 7 Ем., и написаће ва табли 7 Ем. Још остају 96 мет., ту има 8 Ди. и 6 мет. По чему 2 По томе, што 10 мет. чине Дм. а овде има 80 м. пута по 10 мет. то су 8 Дм). И, кад се сврши цео рачун биће овако:

м. Ем. Ем. Дм. м. 3786 = 3 - 1 + 8 + 6.

Напомена наставницима. Може се и не предавити о писању метарских мера одвојено, него кад се даје појам о некој мери онда показати пи како се она бележи. Па кад се још ту забележи коаико она има мет, онда се само то исто прочита и на таблици метарских мера. Ја овако, одвојено предајем с тога, што ми се чини да је тако утрпано, а овако одвојено и изгледа јасније.

ТЕ [о Којић, учитељ.