Učitelj

110

бернијски) сабор. Задаћа државе пак да се састоји у Формулисању општих принципа основне школе, који су обавезни за све губерније, и у томе да води надзор над извршењем тих принципа, и да материјално потпомаже сироте.

За све, који се у свему овоме досада са нама слажу јавља. се питање односно срестава за извођење толико широких рефорама. — Разуме се овака реформа не може се извести за једну или две године. За ово је потребан рок бар од 10 годона: пет година н. пр. за извођење обавезне наставе, а пет за извођење радничке системе. да ово уређење требало би 5—6 милиона рубаља за сваку годину — свега н, пр. 50—60 милиона рубаља. Мишљења смо, да ово треба држава да поднесе...

__ Овим смо ову нашу расправу завршшли, Неко ће наћи и недостатке у овоме, али ми и не претендујемо на савршеност потпуну. Но ипак рачунамо, да је основна мисао овој расправи добро разрађена, а друго нисмо ни тражили. Разрада. овога питања и подобних није дело једне личности, но је дело целога друштва, које је у целини и умније и искусније, но десетина политичара или учених људи. Ово је неопходност за ове случајеве: пре но што се приступи решењу питања ваља дати га на претрес збору и штампи. Овим је начином само могуће свестрано израдити ово питање.

94. Септ. 1890 г. Лесковац.

С руског слободно превео, Т. Маринковић. учит. 1. раз. осн, школе.

правни