Učitelj

СРПСКА ОСНОВНА ШКОЛА У САРАЈЕВУ -

(Извештај за 189, шк. год.).

Најбољи штит од туђе културе јесу за нас Србе српске школе. Оне су нам потребне као кора хљеба. Нарочито у Босни п Херцеговини, где је навала туђинштине јака, њихов је задатак важан, Једни хоће од овог чисто српског становништва да створе Босанце |. и Херцеговце, наша «браћа« Хрвати — Хврате! Да би што лакше. постигли своју циљ, употребљују као срество — веру, пошто је онај део српског народа несрећом раздељен на три вере. ( того су нам баш и потребне врпске школе, које ће нам Српчад научити, да љубе своју народност, име, језик и обичаје, и које ће их навикнути, да љубе сваког Србина, — био он мухамедове, римокатоличке или православне вере. „Брат је мио, које вере био“ — то је основа васпитања у овим крајевима. Тим мислима ваља да напајају срцске школе Српчад, па ће им рад бити благословен и корисан.

_ Данашњим даном имаде у Босни и Херцеговини око 80 срп_ских школа, но то још није довољан број. Требало би, да их имаде бар 2002 Но, хвала Богу, кад их имамо и толико!

И у Сарајеву, престоници Босне поносне, постоји српска осповна, мушка и женска школа, Веле, да је основана још у почетку овог столећа, но зна се за извесно, да постоји од 1846. године. Од тог доба до данас изменило се пеколико десетина учитеља, међу којима је било и знаменитих, као што су Петрановић, Шпадијер, Шумоња итд. За то време претрпела је она многе метаморФозе, док није добила данашњу уредбу, која јео удешена према модернијим захтевима. - :

- Као главна власт управља школом српско-православна прквеношколска општина, коју народ бира на три године. У општини има сваки еснаф своје заступнике, пи то: трговачки 6, кујунџијски, терзијски, механџијски. опанчарски, дунђерски, кунаурџшјески, абаџијски и пекарски — сваки ло 1, — свега 14 заступника. Општина поставља школски одбор, који се брине у школи у појединостима.