Učitelj

729

Садашња општина изабрана је почетком 1888. године, те јој крајем ове године истиче мандат. Председник јој: Петар Т. Петровић У школском су одбору: Ристо Х. Дамјановић и Јово Ћ. Бесаровић. |

У мушкој школи радиле су 4 учитељске снаге: у [. разреду Коста Травањ (служи! 2 године), у Ц. разреду Стево Калуђерић, (служи 7 год). у Ш. разр. Никола Т. Кашиковић, уред. „Босанске Виле» (служи 6 година), у ТУ. разреду Мита Ст. Клицин (служи 2 годинеј.

У женској школи радиле су 2 учитељске снаге: у [и П. раз Јулка Милашиновић (служи 3 године), у Ш. и ГУ. разреду Марија Тробојевић, (служи 2 годипеј.

Плата је учитељиме 700 фор., а учитељицама 600 Фор. с петогодишњом повишњицом од 50 Фор., а ув то стан и огријев у нарави

На почетку школске год. 18". уписало се 284 ђака, а до краја остало 235, и то: у 1. раз. 75 м. и 28 ж. у Џ. разр. 36 м. и 18 ж, у Ш. разр. 28 м. и 22 ж. а у ТУ, равр. 80 м. и 12 ж. — Од тих показало је 104 одличан успјех, 53 усијех [. реда, а. остали успех Џ. реда.

Испити су држани: 24 јуна пре подне у ТУ. а после подне у Ш. 25 јуна пре подне у П. а после подне у 1. разреду мушке школе; 26 јуна пре подне у Ш.и ТУ. а после подне у Ги ПЦ. женске школе. Успјех је био врло добар.

Преко пјеле године наставе је било у 180 дана.

Наставни су предмети:

У [. разреду : наука вјере, српски језик (ћирилицом читање и писање), рачун, очигледна настава, појање и пјевање.

У П. разреду: наука вере, српски језик (ћирилица и латиница) словенски језик, рачун, очигледна настава, земљопис, цртање по-

у

јање и пјевање.

У Ш. разроду: наука вјере, српски језик (ћирилица и латиница) словенски језик, немачки језик, рачун и геометрија, природопис, земљопис и српска историја, краснопис и цргање, појање и пјевање, гимнастика.

У ТУ. разреду: наука вјере, српски језик (ћирилица и лати"ницај, словенски језик, немачки језик, рачун и геметрија, природопис и Физика, земљопис и српска историја, краснопис и цртање, појање п пјевање, гимнастика.

У свима разредима женске школе женски ручни рад.

Васпитање је у чистом сриском духу, а настава је прилично опширна, али је удешена по захтевима модерне педагогије.

УЧИТЕЉ» ~ 49