Učitelj

7138

САСТАНАЕ УБ.

држан 90. Октобра 1890..

Е.

Били присутни: Н. Р. Џоповић, Ђ 0. Којаћ, М. Јовић, Д. Ј. Соколовић, М. Велицки, Ј. Јовановић, Ј. Лазаревић п К. Глишић,

Председник чита „Правила. редакционог одбора листа Учитеља», која је написао по решењу гл. одбора.

Главни одбор примио је ова правила, с тим за се одштампају у „Учитељу.“ , Е

Пословођа чита писмо председн. лесковачког пододбора учит. удруж. којим извештава гл. одбор, да је у Лесковцу образован пододбор учит. удружења, за Лесковац и околипу.

Прима се на знање, с тим, да им се пошље 20 ком. нових „Правила учит. удружења.«“ -

1 ;

· Пословођа чита писмо Мих. Ст. Ризнића учитеља, којим тражи од Главног Одбора, да му се место хонорара, који има примати за радове на «М. Србадији“да бесплатно «Учитељ«“ за ову год.

Главни одбор решава: да се г, Ризнићу пошље „Учитељ“ за прошлу годину, а ·

Ш.

Председник чита писмо В. Љешевића члана гл. одбора, којим предлаже гл. одбору тему за МШ. учит, скупштину.

Главни одбор одлучује, да се има на уму тема кад се о томе буде решавало.

ТУ.

Јова Лазаревић, чл. глав. одбора. извештава гл. одбор, да је према налогу гл. одбора ишао у лабораторију државну, и разгледао и известио се да има свију минерала који се налазе у Србији али да још нису уређени, и за то предлаже гл одбору, да умоли господина министра, просвете да нареди, да нам се од свију збирака, минерала изда онолико збирака, колико је потребно бар за најнужнији број школа,

Га. одбор решава, да се по овоме предлогу поступи, и умоли г. министар просвете да изволи дати неколико збирака свију минерала потребних за основну школу. Главни одбор одређује Ј: Лазаревића и П. Шрепловића да направе списак свију минерала потребних за осн. школу.

а ет Аиа)