Učitelj

143

о БЕНДУ ГРЕЈЕ

ал

Трошкови београдске општине на школе, Од свих ошитина у Орбији, београд. општина сразмерно највише троши на основне школе. Осим тога што! плаћа станарину учитељима , плату послужитељима, кирију за зграде и др. она снабдева ове год. 1222 ђака са потребним школ. стварима. Сума, кога је одређена бупетом ва ову школ. годину износи 121.200 дин. од које се троши: пл стан и огрев учитељима 55 300 дин., послужитељима плата 26,200 дин. на кирију за школ. зграде 28.000 дин. На набавку школ потреба сиротним ђацима 8.800 дин, на књижнице основ. школа 2.000 д., на огрев за школе 10.400 дин. на плату деловођи школ одбора 500 дин. — Оволика помоћ и брига општине београдске запста је за похвалу.

Друштво „Св. баве.“ Ученици мушке осповне школе код Саборне цркве уписали су се за члана угемељача др. „Св. Саве,“ п на дипломи написали су своја имспа. Заиста ће овим леп спомен оставити доцнијим ђацима, који ће се свакојако на њих угледати. Похвално и патриотски било би, кад би се ово учинило у многим школама, а то је могуће.

ЈАВНО СЕ,

15 Да би се што скорије могло доћи до новога — скраћеног и поправљенога — програма за основ. знколу, учитељи београдски.

на предлог гл. одбора »учит. удружења,“ у неколико седница ревидирали су данашњи програм. Овако измењен програм поднеће г. министру просвете бо молбом, да упути просветном савету на претрес. — Надамо се да ће г. министар усвојити молбу учитеља, и да ће просвет. савет у нрвим својим седнипама узети у претрес. Ако тако буде, ондз "ће се већ од идућега полгођа моћр радити по новом програму. “

НЕ Г. министар просвете поставио је за ванредне чланове иро-

светнога савета: г. г. Живка Милосављевића, проф. Велике Школе Димитраја (. Јовановића, директ. у Крушевцу, Ђоку Анђелковића,