Učitelj

83

На пр: 1006 дин. ту је дошла јединица 6 место јединице 0. Тим истим редом дајући примере упознаје децу и са остављањем нула на јединичном, десстичном, стотом и хиљадитом месту.

Кад је све то прешао онда им даје неколико задатака да изговоре и напишу.

Могло би бити још повише оваких задотака, јер је одиста тешко децу упознати са писањем и вредношћу ових задатака у почетку године ча пр. 10001 и др. слични овоме задатку.

Говорећи о „Новим мерама“ само је казао зашто је килограм, метар, литар, динар и њихове делове извео,

Па са тим каже у „Шримедби» да после писања и упознавања. нових мера, треба. прећи на. просто сабирање, и одузимање, множење и дељење. И вели да се на овоме треба врло мало задржати сигурно због тога "што су ти 4 вида позната деци из прошлих разреда, — па вели, затим прећи на сложене задатке.

У овом упознавању деце с новим мерлма писап је, впди се, веома тврдичио, док у упознавању и писању бројева био је опширнији као што и треба да буде. Могао је овде дакле да се мало више задржи, и да нам да неколико примера, из којих би се још јасније видело дељење па веће п мање делове јединица за разне мере.

Истива да су нове мере и у ПЦ и Ш раз изучаване, опет не би било рђаво, а било би корисно, да сето у [У разред у почетку згодним примерима утврди. И за то нам је писац могао мало опширније овај други одељак разрадити.

Сад писац прелази на „обичне сложене задатке“ и уо5 задатака казује нам како их треба решавати —- т. ј: решава их сам, па после даје још 8 нерешених задатака, које би деца имала решити или у школи под надзором и упуству учитеља, или код куће као. домаћи задатак. |

Ови су му задатци од практичне вредности на пр. први задатак :

Један човек купио је 18 комада неугојених свиња. Сваки комад платио је по 25 динара. Те је свиње угојио, а док их је угојио потрошио је 54 товара кукуруза: Товар кукуруза стаје га по 12 динара Те је свиње продао за 1480 динара. Пита се колико је тај човек зарадио на свињама Р

Џа је радећи овај задатак ишло сасвим природним и за децу разумљивим путем. Најпре је почео са куповином и коштањем свиња, за тим коштањем кукуруза, а после па сабирање. свега што је човек издао новаца. А после тога прешао је на