Učitelj

ПРЕДАВАЊЕ ИЗ НАУКЕ ХРИШЋАНСКЕ у 1. разр. оси. школе

ПРЕДАВАЛА Ј. Б. БУДИТЕ СКРОМНИ.

(БЕСЕДА ХРИСТОВА).

Децо, седите право; будите мирни и слушајте! Сад ћу вам причати како је Христос једанпут говорио, али пре свега хоћу да видим, да ли разумете шта је Фарисеј 7 (Фарисеји су се звали људи, који су давали поклоне сиротињи пред црквама и по улицама, где ће их сваки видети и хвалити. Они су ишли редовно у цркву и молили се Богу да их свет види, Али где год су могли само кога да преваре и да га упропасте то су чинили.

Шта је обед2% (Обед је ручак или вечерај.

Шта је зачеље2 (Зачеље је горња страна од стола, са које увек седи старешина или посађује госта за време ручкај.

Сад пазите!

Дође Исус у суботу у кућу једног кнеза Фарисејског на обед па опазивши како се гости отимају да седну у зачеље рече им:

Кад те ко позове на свадбу, не седај у зачеље, да се не нађе међу гостима ко старији од тебе, и да не би дошао домаћин и рекао ти: подај место овоме; и онда ћеш са стидом сести на ниже место. Него када где дођеш, седи на последње место, да ти каже домаћин: пријатељу, помакни се више; тада ће теби бити част пред онима који седе с тобом за трпезом. Јер сваки који се подиже понизиће се, а који се понижава подигнуће се.

Где је дошао Исус: — (Исус је дошао код кнеза Фарисејског). Шта је тамо опазиог (Он је тамо опазно да се гости отимају за зачеље), Шта је рекао гостима (Рекао је: Ако вас ко позове па свадбу не седајте у зачеље, него седите ниже) За што; — (Јер може доћи домаћину ко старији џ милији од тебе па ће ти домаћин рећи да се ниже помакнеш. Шта је Исус казао за онога који се сам понижава 2 — (За онога који се сам понижава рекао је Исус

„УЧИТЕЉЕ ' | 9