Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД.

ЧИТАНКА за трећи разред основне школе. Ново нарочито по"прављено издање. Цена, 80 пара. У Београду. Издање и штампа враљ,„ српске држав. штампарије 1888.

— „Нико није толики ЋЕНИЈЕ, ДА СЕ опусти У ИДЕЈЕ ДЕЧИЈЕГ СВЕТА.“

. . Русо.

Сваки разред наше основне школе има своју читанку као учебник. 5

Да ди су нам потребне читанке;

Можда ће се ко зачудити, што постављамо ово питање, али док на ово питање не одговоримо — не можемо даље, пошто оно повлачи и друга питања: кад су нам потребне, онда какве треба. да буду и према томе, да ли је садања читанка, добра или није2.

Сада се већ прешло преко питања: уда ли су нам потребни учебници.» Оно више није на удневном реду,“ и ми не желимо, да га изнова дижемо »из мртвих,“ само ћемо овде рећи, да баш и опи, који су противу учебника, признају корисност читанке, А 'заштој Читанка се сматра као помоћница читању. За читање су потребна дуга вежбања, а поље за та вежбања јесте читанка. Ну, поред тога, читанка својим чланцима ваља још да поучи и забави и да садржина њена има промамљивих дражи за дете; треба да "буде таква, да је дете с вољом чита, а не зато, што мора. А ДА. читанка таква буде, треба да су чланци из живота дечијег или "бар тако написани, да су приступачни дечијем разумевању, јер | „нико није толики ђеније, да се спусти у идеје дечијег света“ вели нам велики педагог Ж. #. Русо.

ђ,

Отворимо нашу читанку за ШП]. разред основне школе и на првој страни наћи ћемо чланак „Бог творац.“ Шта се хоће са тим "чланком — ми не знамо, али будећи по одељку у коме је — то

к : 9%