Učitelj

26:

Љубисав Јовановић. Не изнети рад једнд скупштине значи бацити сенку на рад те скупштине. Изговор г. Косте Петровића, није никакав. Пре би се могло казати : да је то лабавост и немарност главн. одбора, за то тражим да се одбор укори.

Коста Андријашевић. Ја мислим, да главни одбор не заслужује овакав прекор, као што тражи г. Љубисав. Случај се десио, те се рукопис изгубио, а то се дешавало и другим друштвима.

Потирвдседник — Чабрић. На прошлој скупштини решили смо једну врло важну ствар и о њој треба да знају и они учитељи који нису били на скупштини а то јео ревизији. Сажаљева случај који се десио, те се прва два записника УТ учитељске скупштине изгубила. .

Јован П. Јовановић. Господо! ви знате, за шта смо дошли на, ову скупштину , па треба да избегавамо споредне ствари и предлажем да се преко овога пређе на дневни ред.

Коста Петровић. Одбор је пазио и чувао рукописе али је случајно изгубљено. Г. Љубисав узео је другу тактику, а то сам и ја, могао учинити, па да га задовољим, али ја то нисам хтео, већ сам истину казао, а скупштина ако хоће ми ћемо штампати остале записнике.

Коста Гљишић. Само је изгубљен 1 и 11. записник, а остали ту. У прва два записника и пема бог зна какве важности, а у остадим записницима јесу најважније ствари, као што је на пр.: о ревизији у основ, школама. Мој поштовани друг Љубисав није имао право да тражи онако оштро да се главни одбор укори.

Председник. Је ли вољна скупштина да се реши ова ствар 2 — Скупштина реша, да се остали неизгубљени записници штампају у «Учитељу.»

Г. Васа Џелагић чита свој предлог, у коме тражи да школски годича почиње од 1. Октобра до 1. Априла. Лети деца да раде своје домаће послове, само недељом и празником школу да, посећују. Овај свој предлог г., Пелагић објашњава и доказује са гледишта здравственог, умног и привредног. Напомиње многе тешкоће у којима се находи школа и обећава да ће о овом доцније опширније писати.

Председник. Овај предлог г. Васе Пелагића јесте врло уместан но пошто г. Шелагић обећава, да ће о њему путем јавности више говорити, то сам мишљења, да се овај предлог са његовим доцнијим радом по овоме предмету упути главном одбору.

Скупштина усваја овај председников предлог

Председник. Позивам скупштину, да саслуша предлог главног одбора о вишим основ. школама, а мислим, да је исти свима познат још од прошле учитељске скупштине, па зато предлажем, да

15