Učitelj

229

па предлаже: да би се све ово избегло да главни одбор сваке године подноси учит. скупштини буџет за идућу годину.

Велимир Миладиновић из извештаја „контролног одбора види се: да се и експедиција листа плаћа. Мислим да то чије добро. Боље је да то врше чланови из главног одбора или учитељи и Београда који ништа не раде на листу.

Војин Љешовић. Из извиђаја контролног одбора о раду редакционог одбора, види се да је била доста велика сума примања, која иснеси на 5818:45 дин. од чега је издато 5259:71 дин. дакле чисто остаје добит 58:61 дин. Из издатка редакционог одбора види се да, је био веома галант, јер је издато 857 хонорара, експедицији 345 дин. уреднику 317:50 дин. за ребусе 68:70 дин. и 13 дин. бакадима итд. Дакле узимато је немилице; јер уредник је узимао; благајник је узимао; хонорар су плаћади како су и колико хтели један другом. Изгледа ми да је редакциони одбор тако то хтео учинити зарад да би удружење одустало од даљег издавања листа, па да га ко други издаје у своју корист, с тога је контролни одбор требао укорити редакциони одбор „Мале Орбадије;“ а не да га похвали.

Димитрије Ј. Соколовић, нема господо, ни једне квите моје, нити сам ја што год узео под мојим потписом, већ сам чинио само оне издатке; који су одобрени; и зато ја пред скупштином јавно одбијам од себе што Војин Љешовић наводи.

Рашковић као што се из извештаја контролног одбора види највећа тежина замерака на рад редакционог одбора пада на: хонораре, плате, неуредне књиге и неуредне квите, -- Да проговорим. коју о свему томе. Одиста срећно је доба било, кад су учитељи из моралних побуда бесплатно радили, то би одиста требало и сад очекивати; јер кад се један учитељ вере са врлетних и удаљених места да на какав збор дође, иту толико троши, излаже себе влемептарним и другим непогодама, с правом се треба захтевати и од учитеља у Београду, да бесплатно раде, тим више, што су сада тамо махом они, који су некад викали на оне, који су баш бесплатно радили.

Но критикујући или осуђујући у том погледу треба се имати у виду и то, што ни један од нас нисмо се на листу радом у довољној мени одазвали. И кад осуђујемо господу чланове редакционог одбора. онда треба и себе саме и то на првом месту да осудимо. Баш то, што се ми нисмо радом одаввали то их јоши правда, јер ми смо им ставили извесну дужност; за ту дужност нема довољнога рада а да не би лист накарадан испао разуме се, да су Они дошли на ту мисао в да купе рад, па ма од кога било, само