Učitelj

281

што о распусту школском нису пречистили рачуне. Што се тиче дечијег листа, њему није била цељ да тече капитал „Учитељском удружењу,“ него је цељ, да шири просвету у народу српском, и он је поред тога што су се баш интерпелантни најмање старали за његову претплату, што нису у опште ништа на њему радили —- он је опет при свет том рђавом заузимању учитеља из унутрашњости стекао и лепа гласа као добар дечији лист и готовине више од 100 дук. ц. учит, удружењу. У осталом, ја изјављујем да догодине нећу нипошто бити уредник и тврдим да учитељско удружењење неће имати листа, јер није нико луд за 30 дин. месечно поред оваке неблагодарности да се тога тешкога посла прима.

Радул Вељовић. Ништа није лакше но рећи: уово ваља, ово не ваља.“ Није цељ Мале Србадије да прави капитал „учитељском удружењу“ него да шири просвету. Криво ми је што на ово вичу људи, који нису написали ни један чланак за «Малу Србадију < Даље веки веле да је Јаша отишао у капетапе и довикује г. Љубисаву и ти би отишао да су ти дали. — Кагор.

Председник. Неред не, доноси никакво добро. Ја мислим да овој скупштини не доликује да говори речи: „бакшиш“ »„купманија«“ итд. и ко тако у будуће буде говорио, закратићу му реч.

Вел Миладиновић. Ја сам казао, да експедицију „М. Орбадије» врше учитељи београдски који и иначе ништа не раде, па при томе опет остајем.

Коста Глишић мој поштовани друг Љубисав Јовановић, вели, да редакц. одбор „М. Србадије«“ сам одређује хонораре за чланке, Па кад би то било тако, одкуда би благајник могао показати 60гате приходе уучит удружења.“ |

Рашковић. Ја и опет велим да смо ми криви што су они хонорисали своје радове, јер ми ви један нисмо на овоме листу ништа, радили.

Урош Благојевић. Објашњава у подужем говору шта је било са почетком рада „М. Орбадије.“

„Љубисав Јовановић. Из говора г. Јовића нисам видео, да је одговорио на моје питање, већ доказује да је „М. Србадија» лепа; али треба да ми одговори: да ли је лепо да хонорар одређује сам редакциони одбор »„М. Србадије.“

Хвала моме поштованом другу Глишићу, што је онако лепо одговорно и види се да располаже умесним разлозима. Вичу: да се реши,

Мића Ивковић, како говоримо о овоме предмету, можемо говорити пола дана, ади опет морамо одобрити издатке. Ја вас молим да се преће на решење појединих тачака нашег извештаја.