Učitelj

у 935

Наталија Зебићка, учит. у Звездану; Владисав Новаковић, учитељ у Рготини; Милан Омиљанић, уч. у Брестовцу; Живко Вићентијевић, уч. у Бучју; Лазар Јовић, уч. у Николичеву; Христина Јова-= пновићева, уч. у Бољевцу; Таса Живковић, уч. у Кривом Виру; основ. школа у Сумраковцу; основ. школа у Шарбановцу.

Ху. Београдска учитељска школа 60 претптатника.

ХЕХ. Нишка учитељска школа 40,

ЈАВНОСТ.

јин

У неколико последњих седница Главног Просветног Савета претресан је програм за основну школу. До сада је свршено са. Науком Хришћанском и Српским језиком, Како је Просветни Савет усвојио доносимо у целости.

Т Наука хришћанска.

|: разред. Крсна знак уво имја оца<“ на словенском и «Оче наш» на словенском с кратким тумачењем. О Божићу, укратко — са тумачењем поста и обичаја о Божићу (печене печенице, простирање сламе доношење бадњака, мешење колача, паљење и гашење свеће вином, полажајник и, т. д). О Ускрсу, у кратко са кратким тумачењем обичаја. (бојење јаја, поздрављање са „Христос воскресе«, обношење Христа око црквеј.

И. разред. „Богородице дјево“ на словеиском с кратким тумачењем. «Мала Госпођа“. „Ваведење». „Благовести“. Рођење Христово « Сретење. Детинство Христово. Св. Јован. Крштење.

||. разред. Молитва пре и после учења, на словенском. Богојављење, Врбица. Цвети, с објашњењем народног празновања. Спасов дан. Духови. Преображење. Вел. Госпођа. Ерстов дан. Св. Сава, ЂурЂевдан. Петров дан. Арх. Михаило, Св. Никола.

1У. разред. » Бјерују“ на словенском с тумачењем. Две најглавније заповести Христове: Љубав према Богу и ближжњим, стумачењме Тајна вечера и причешће. Страдање исмрт Христова и Ускрс. Молитва, милостиња ц пост. Црквене славе. Заветина. Кршење Срба. Христове приче:о немилостивом слузи, о милостивом Самарјанину, о богаташу и Лазару, о развратном сину.