Učitelj

360

признање на труду, који су они уложили, те постали одлични ученици са примерним владањем.

Без свако сумње стоји и то: да ће се овим награ-

дицама временом да очувају две драгоцене врлине у животу свакога ученика а то су: рад и понашање; те

ће те две врлине у своје време бити моћне да такве,

ученике окарактеришу као вредне, радне, умешне и поштене грађане. |

Ну, у овим наградама треба појмити онај тајанствени смисао, који се и нехотице крије иза онога: што награде пружају нашим ученицима и нашем народу. Да бисмо што боље и јасније расвотлили ово питање, веома ће нужно бити, да бацимо један летимични поглед на наш народ.

Испитамо ли тачно и свестрано све стране његовога живота, схватимо ли његово гледиште при посматрању разних појава и догађаја, изнађемо ли у опште оно место у његовом животу, које он најмање охваћа. и разуме, е, онда смо изнашли начине, чиме и где да му се помогне. ;

Наш је народ у опште, по најмање васпитан у естетичном погледу. Према овоме и не треба да нам је чудо ако је наш сељак равнодушан и према, оним предметима, који својим чарима и најобразованије духове задивљују-

И у интелектуалном и у моралном, му физичком погледу, много боље стоји наш народ него ли у естетици. Ово је јасно, па мислим да то и не треба доказивати.

Па, кад у естетичном погледу, у осећању «лепога» стојимо овако, онда би грех био не обратити бар инајмању пажњу на развитак ове стране у нашега народа. А ово се може — иако посредно — чинити, веома лепо и трајно приликом награда ученичких.

Па на који начин:

Ево на који! Одговарајући на ово питање, одмах се морамо запитати: и каквим наградама '

; 2 |