Učitelj

ОСНОВНА НАСТАВА У ПИСАЊУ

Прописи и прописнице за оси. школу у краљевини Србији.

Х — лука =

Никако нисмо мишљења оних наставника, који писање у свима својим захтевима остављају на милост и немилост ђаку. Они као веле, ако су у 1, Ш. или ТУ. разр., кад је ред писању, било лепом било ономе, што је приправа само за практичну страну писања —> па, У разр., учила су повлачити црте, које чине наша. слова, а и учили су дебљину и танкоћу тих црта, како. посебице тако и кад су сложене у слову ; учили су даље, како треба седети при писању, како држати тело, руке, пропис, перо и мастило, а сада, ето им прописи и прописнице, па нек пишу.» Једни овако говоре, а други пак: «ко ти гледа писање; са писањем лако је, дај да. се спреме деца из предмета — да се добије добра оцена, а писање, ко ти гледа, писање :» Ето под утицајем овога двога, под утицајем и колику му пажњу треба поклонити. и под утицајем оног шпекулативног мишљења, ради се, с малим изузетком, на писању у основној школи у краљевини Србији!

Дете је, што се тиче писања, поред метода, што. се тиче услова, за писање у опште, остављено само себи, И она није чудо, што данас писање по нашим школама. више личи на шкрабање, но на писање.

Просто је као нека мода код већине наших учитеља то, да не обрађају намерно пажњу на, писање. И са овим се као поносе, што је то «Формалитет у основној настави.» У овоме пак ми гледамо непознавање слества,

у