Učitelj

373

незгодног положаја и да му, захтевајући усправан рукопис, не помогнемо да. заузме слободно, право држање, при коме би обе руке биле приближно у истој кривини према столу, а само глава — друкчије жали боже и не иде поред наших справа за писање — да буде мало по · гнута.') Наш захтев и у домаћем раду по пропису седети, ученик ће са свим поуздано постићи; јер им о гакво држање угодно. Шта смо у овом погледу постигли, то остаје и после изласка из школе.)

Школа учи за живот. Какве захтеве он ставља, у погледу рукописа :

Понајвише и поглавито да рукопис буде читак. Покрај свега што смо горе рекли, да додамо само јоште жељу : Да се они, који косо пишу и који се потписују јероглирима, само за њих разумљивим, само једном послуже усправним рукописом! Ја сам се осведочио да ће ово бити довољно, да сам потпис буде разговетнији. Како би нам усправан рукопис очи чувао (то је већ горе реченој; што и пре за једнога учитеља који је много ђачких свезака прегледао, није без вредности. Како је корисна његова примена код текста испод нота! Јер се неће управним положајем цифара отклонти по неке погрешке нпр. код сабирања.

Да је први услов за лепоту рукописа, читкост, помињем само узгред. Лепота није најзнатније својство. његово. | Усправан је рукопис врло згодани с тога, што му треба мање простора него косом рукопису, те се тако, дакле, и доста хартије може уштедити. 4

Да би вештина пивања била за сваку употребу, потребно је бити добро извежбан. То је особито случај

13 Ввиди Мауег, Гће Главе Фег Небез ђ. Чећгећеп, стр. 13.

5) Шуберт пише на стр. 16-ој: «Уводи кос рукопис у школу и тада. можеш бити сигуран, да ће се и код куће, без икаква надзора, а У правни средњем положају, и то без кривљења тела писати, јер се усправан рукопис у каквом другом положају и с прегнутим телом це може писати.“ — равно Рафег а. а. О. стр. 42 и 46.