Učitelj

" 9386

_ Да се оваке васпитне средино створе, позвата је и породица ишкола. околина, друштво — држава, свако | према својим могућностима. Прегнимо ! а «прегаоцу даје Бог махове.»

Паланка 1891. год. В. А. Сбимић

учитељ.

НЕКОЛИКЕ МИСЛИ 0 ОН. ШКОЛАМА

(СВРШЕТАКЈ.

—— оне

Али држава учини још гори атентат на ову народну установу. Видећи да су на западу, куда су ишли те се образовали, дручије уређење основне школе по код нас, они изменуше из основа цељ основне школе. До тада је као што рекосмо основна школа давала народу само читање и писање, и то је према ондашњем добу било доста, али власници наши нађоше, да је то мало па унеше ваздан које чега у основну школу да се предаје, и тиме начинише грдну збрку. Тада престаје основна, школа давати писменост народу као до тада, но јој се вада ставља главна дужност да припрема ученике за "средње школе, без и најмањих освртања на живот на- . родни, ради кога је и установљена школа. Кад се већ | тако пошло странпутицом, онда је природно било , да | је једна недоследност вукла другу:

Из овако из темеља преустројеног циља основне школе, видели смо да се други циљ основне школе појавио.

После како је који управљач долазио на управу просветну, он је без икаквог даљег размишљавања само и даље терао у крајност, калемећи на овај већ погрешан пут основне школе, и даље своје утопије, ствара јући том приликом уверење. код народа разуме се по-