Učitelj

465

трао сам ученике како уживају у највећем задовољству при уредном и лаганом бележењу, поправљању и раздавању писмених задатака. У овоме послу, учитељ не сме никада постуцити брзо и овлашно. Он не сме никад за правилну оцену прописа, или ког другог задатака, зажалити мало више времена. Бар свакоме пропису, односно другом каквом писменом задатку, нека се поклони по један минут времена: По томе, учитељ који би имао 50—60 учитеља, односно ученичких задатака, неће бити рђаво да изгуби и цео један сахат у поправци ових писмених радова дечијих.

Унапред још напоменусмо: да, према поправљању писмених радова ученичких треба бити веома пажљив, Најмања непажња, у овоме погледу, могла би донети непосредно ученицима, а посредно учитељу велике штете. Пажљивим и смотреним поправљањем писмених задатака, ученичких отклањају се од ученика погрешке, које би се временом могле увући утако јаку и чврсту навику. да би постале другом дечијом природом. Даље, навикавају се ученици на пажљивост, на смотреност и смишљеност, што све има своје велике педагошке важности.

Стварна и озбиљна поправке писмених радова ученичких јесте дакле. за свакога учитеља веома важна, и озбиљна ствар.

Па, кад је све то тако, онда ће веома, корисно бити да изнесемо праву природу поправке писмених радова дечијих, као и све остало, што се односи на њих.

Да бисмо што боље објаснили ову ствар, најбоље је да отпочнемо оним истим редом, којим редом пролазе и писмени задаци те долазе до руку учитељевих а после опет враћају ученицима.

Као што унапред рекосмо у многим школама, пре, но што ће се отпочети предавањ, чује се ларма и вика. — То ученици прикупљају домаће задатке учитељу на прегледу. — Наравно, услед толике вике и лармања,. услед журнога кретања тако рећи свију њих да би се

„УЧИТЕЉЕ У 81