Učitelj

453

школе, то нека учитељи буду свесни и нека се по томе управљају. Он се не може изговарати већом суровошћу у неком месту, јер му је најглавнији задан да ту суровост победи, а што је то теже учинити на једном месту него на другом, то га не ослобођава његових дужности.

Кад у каквој школи влада прави васпитни дух у опште, показаће осим пристојног понашања ученика још и то, да ли долази у школу у одређено време. Не говорим о појединим изузетним случајима. када дете није могло раније доћи због снега или непогоде, због даљине и рђавог пута, — него мислим на са свим просте, нор-_ малне, свакидашње околности, а не могу пропустити да не кажем, да учитељи не појимају довољно велики значај ове тачке.

И у нас одраслијих овладали су накарадни назори у погледу састанака. Заказали сте неком вашем пријатељу гепде-уоив у два часа, па кад дођете у пола три часа ви мислите да не треба ни да се извињавате; а што се тиче зборова свих врста још је горе. Међутим, требало: би да имамо много више обзира не само према лицу с чијим се временом тако бесавесно титрамо, него и према своме достојанству, јер се не каже у залуд: «во се веже за рогове а човек за језик.» У толико је прече пазити да се младеж научи и привикне строгој тачности у вршењу, чему смо се и ми требали научити.

Па како би сето могло постићи; Нека учитељ буде пример најстрожије савесности у сваком послу; нека увек са свим тачно долази у одређено време отвори врата а још ако и иначе умедне да омили деци школу, он ће за кратко време а без великих препрека успети да научи децу апсолутној тачности. То је знатна црта на лицу школе и ко њу превиђа и заборавља, тај у очима, разумног света не може бити прави учитељ.

И ако пажљивом посматрачу још пред школом мора пасти у очи неколико врло знаменитих црта школскога, духа, ипак он тек у пуној учионици може чинити нај-