Učitelj

498 | Це

се сазнати или научити има, сазна и научи на самом предмету. који се изучава; ако се знање поцрпе, место из књиге, из стварног Факта и природе или живота; ако се предмет или појав изучи и опише, сазнаду му се узроци постанка и начин његова развића и то ове непосредно: гледећи очима и осетивши осталим чулима, онда. се дошло до знања и истине очигледношћу и то је најпоузданије знање и једини природни пут за развијање свести. Очигледна настава је: посматрање и опажање, осећање и учествовање у неком раду или појаву Т. .: општовање.

Деца су неприступачна знању, које им се предаје књигом или речима а очигледном учењу поклањају највећу пажњу. Управо главна цељ очигледне наставе и јесте да код ученика изазива и одржава пажњу, која. рађа интересовање а интересовање рађа примање духовне радње и схватање.

Да би се код ученика појавила пажња мора очи-

" рледна настава бити занимљива и пријатна А да би била,

пријатна мора бити: проста, јасна, и одмерена т ј. од-

"ређена и с неком цељу. С тога онај предмет, којим се

очигледно наставља, мора бити познат, с мало делова, некомбинован с неким другим предметом и уочљив.

Наставник треба да уме изабрати предмете, који ће занимати чула дечија. а најзгоднији за то јесу: предмети корисни или штстни, блиски или удаљени ; познати или непознати, крупни или мали, лепи или одвратни. Предмети удаљени, непознати или необични изазваће код ученика дивљење и радозналост. С успехом се могу изнети и предмети од сфекта, који ученика узбуђују и сву им пажњу одвлаче.

Врло је згедно пустити ученика да при очигледној настави и сам участвује опитујући или аналишући посматрани предмет.

Метод очигледне наставе јесте метод индукције или метод генезе. У првом методу ученик из много посма-