Učitelj

1

2083

метима осн. школе као васпитни Фактор у интелектуалном и моралном правцу васпитања.

Предмет, у коме је очигледна настава најсвестраније заступљена јесу; Природне Науке, а по том иде Земљопис, па Историја, па Хришћанска наука, а Рачун и Српски Језик долазе по очигледности својој на потоње место. О вештинама ћемо у кратко проговорити на крају.

1. Познавање Природе (Природне Науке.)

Поље на коме се овде креће очигл. настава, "јесте сама природа, са својим предметима и појавама, а у школи су за то разне природњачке збирке

Чим се ступи у природу, па ма се и не ишло «6, цељу у њу. мора јој се поклонити највећа пажња, јер она сама изазива посматрање, опажање и јављење својим разноврсним облицима, бојама, размерима, кретањима и употребом Једна врло важна, душевна околност. која се у посматрању природе јавља код ученика, јесте пријатно распложење духа, које изазива природне лепоте својим особинама потребним за задравље и кретање живота и енергије, а које расположење ујемчава бодрост, пажњу и примљивост код ученика.

Гледањем и слушањем мирисањем, опажањем и кушањем ученик дознаје разне предмете по њиховој спољној и унутрањој каквоћи и тиме се оштре и развијају чула његова а то је неопходни услов за правилну духовну радњу и њен напредак.

При посматрању у привреди треба да сва чула заједнички учествују и једно друго критикују, па да би се о истинитости особина посматраног објекта дошло - потајног уверења. н. пр. ако ученик посматра пауна или јежа, није довољно око па да он добије и потпуну јасну представу о тим животињама. Види се лепо перје и стас паунов као и ругоба јежево, али ако би се облонили само на око — очигл. настава била би обмана. · Ту су нужна и друга чула, као уво да осети глас па-