Učitelj

504

унов. кус да сазна корист од меса и јаја његових! Код јежа ће се појавити у ученика, који га посматра за око и питање одвратност, али избегавајући површно. посматрање сазнаће и велике користи од јежа, јер тамани шкодљиве водоземце; а кад би још посматрао и кураж, с којом јеж ступа у борбу са каквом змијурином —- он би о њему добио много боље мишљење и његова би му појава била пријатна.

То свестрано и опсежно посматрање јединака и појава (н. пр. узрок и штета града и т. д.), сазнавање њиових узрока, последица и цељи — доприноси свести детињој велику корист не само што ствара, јасне представе у њој и што се дете на тај начин најлакше упо: знаје са правом истином и онда му никаква јединка не може бити одвратна, јер свака ружна ствар или појава, има своје лепо и корисно наличје, и духом посматрањем природе мора се доћи до уверење, да све што у њој постоји има свој задатак, не гледећи на то колики је тај задатак, и да свака ствар има своје место и свој смисао. Овако схваћена природа неће ли усадити код ученика врлине: задовољства, правичности и милосрђа и неће ли имати свој благотворни утицај на доцније момачко или зрело доба учениково, кад у борби живота клонувши дође на ту црну мисао да је он на овом свету непотребан и да зато треба с њега да се уклони;

Најважнија корист Природних Наука по интелектуалном образовање ученика, јесте баш сама очигледност, која је представљена у природи. Ако васпитач, настављајући своје ученике у природи, не дадне да се пажња дечија и њиово чулно опажање обмањују, онда је очигл настава у природи и о њој од тако велике вредности, да ван свију осталих предмета осн. школе даје највише елементарног знања. Да би се доиста такво знање добило, васпитач као што рекосмо мора чувати своје уче'нике од обмана.