Učitelj

525

Чабрић. Извештајни одбор пао је у једну погрешку. Како је "могао према извештају главног одбора да донесе одлуку да се више основне школе укину с разлогом што нема довољног броја спремних наставника и с погледом на Финансиске неприлике.

Господо! Ни.е истина да нема ваљаних наставника, ми смо сви добри, а кад је питање о школама онда не смемо имати у обзир Финансиске неприлике. Поред тога свака општина издржава своју школу. Горња је примедба неумесна.

О) тачци пак где се спомиње о ратарским школама по селима у томе се слажем. Вичу : тако је. :

Даље Чабрић мисли да сеоске више основне школе буду у неколико земљорадничке а варошке да буду у неколико занатлиске. Говори шта треба. да. се предаје у вишим варошким школама. Тражи да више основне школе остану.

Војин Љешевић вели изреку грчког философа: «познај самог себе. « Наше школе у Србији лиферују чиновништво ; вели да основне шкоде више треба да се замену другим, да по срезовима буду према приликама ратарске школе.

Известилац објашњава извештај извештајног одбора и наводи разлог зашто је извештајни одбор оступио од глав. одбора. Вели да глав. одбор оће више грађанске школе да се заведу као У немачкој. Даље вели: нема смисла да се занемарује практична страна образовања. За тим објашњује ПТ тачку свог предлога вели да је привреда неунапређена,

Алекса Милојковић вели: ла је доста говорено о вишим основним школама.

Даље вели: да је чисаои заступа гледиште да се основне школе деле на нижу и вишу основну школу, обе да трају по 4. године, даље да индустриске и занатлиске школе буду у варошима. Даље вели да је на занатлиским скупштинама разговарао и сазнао да је за занатлије потребно знати: рачун, цртање и геометрију и да треба по варошима занатлиске школе,

За овим је говорио г. Лука Лазаревић директор ваљевске тимназије. Он је у подужем говору изнео и добре и рђаве стране и више и ниже основне школе, а у главном био је против виших основ. школа.

Илија Миљковић говори о данашњем задатку основне школе и вели: да виша основ. школа. допуњује образовање у нижој основној школи. Мишљења је да остану више основ. школе, али да се преустроје. -

Цвета, Павловићка вели:.да је наш народ материјално осиромашио и да је за сада немогуће да се ово оствари, Мишљења је