Učitelj

___ ПИСМЕНИ ЗАДАЦИ У ОСНОВНОЈ КОЛА.

оне

Писмени задаци у основној школи. имају прилично ошширан појам. У писмене задатке, рачунају се сви они задаци из разних предмета наставних, који се ученицима, задају у цељи: да се дозна, шта је и нако је схваћено оно, што је учитељ већ једном својим ученицима, усмено предавао.

Писменнх задатака може бити дакле из: рачуна, српског језика, земљописа, историје, познавање приРоде итд., а у писмене задатке узимају се и прописи и прописнице, које ученици свакодневно доносе у школу, учитељу на преглед; или, које се у два три маха, у свакој недељи дана, пред учитељем у школи пишу.

Говорити о важности писмених задатака, где су ученици упућени да сами, саморадно, копирају своје мисли У извесном реду из памети — излишно је. Ваља знати само то: да.у којој су школи са довољном пажњом од стране наставникове, заступљени ови писмени задаци; у којој се строго мотри о свима погрешкама у њима и "одмах са највећом збиљом исправљају ; у којој школи даље пази сам наставвик Да се покаже праведан при.

у оцењивању тих задатака, , у којој писмене задатке на-

ставник узима за средства, да позна душу и живот својих ученика. да, их поучи: реду, чистоћи, тачности, умешности, сомотрености, смишљености, штедљивости и т. 4.

да у тој школи, и васпитна Е ученика стоји на јаким ногама..