Učitelj

ЕВРОПСКЕ ШКОЛЕ ПО ОПИСУ АМЕРИКАНЦА КЛЕМА 69

борне цркве, почете још у ХГУ., а довршене тек у ХТХ. столећу.. .... Овде су развалине замка, где је живео владар целе околине, коју сад око себе гледате» Даље је врло живо представио својим слушатељима феудално уређење друштва. «Ритери и барони живели су у својим утврђеним замцима, п као разбојници вршили пљачкашке испаде по већим друмовима, нападали на мања места, па чак и на утврђене градове, где се тек зачињала клица грађанске самоуправе — и т. д.» На знак трубе искупили су се сви разреди. Сад су понудили све ученике да заједнички одиграју «Термопилску битку». Ученици, изабравши згодно место, одиста су изводили све маневре Персијанаца и Шпартанаца и после одсудног судара, сви су једва, чекали да мало дахну. После тога почело се певање у хору. За тим су бави ђаци доносили учитељима шта је ко нашао. Камење, биљке, животиње, све је то било разгледано, сређено и остављено на страну. После тога неки су разреди удесили заједничке игре; и на послетку, када се већ и сунце клонило својему заходу, ђаци су се ови искурили, по ново се по војнички уредили, и кренули се у град, певајући песме целим путем. +: па.

Исто тако на ситно и тако очигледно Клем упознаје читатеље и са предавањем пртања, певања, па и са обуком у ручном раду. На овом последњем предмету Клем се доста дуго задржава; описује основну школу ручнога рада у Липијској износи стање обуке у ручном раду у целој Германији, користећи се при том извештајем двојице бечких учитеља, који су ради тог посла обишли сву Германију. Клем налази да је у Германији ствар обучавања у ручном раду са свим паметно заснована ; у школи претежу искључиво васпитни циљеви : вежбају очи, руке, чулне органе, без тежње, да тој обуци дају стручан карактер, како би из раније мање или више спремили ђаке за овај или онај занат, као што се то на пр. ради у Француској.

Клем набраја 30 часова недељно по немачким народним школама, рачунајући ту и часове из гимнастике, цртања и ручнога рада. Школска година има свега шест недеља распуста, (по недељу дана о Божићу, Ускрсу и Тројицама, и три недеље