Učitelj

НЕШТО 0 ШКОЛСКИМ ШТЕДИОНИЦАМАХ) И о

се местима остављају ошшти интереси, опште жеље и тежње —- општи напредак. С тога дакле, што је сваком потребно да, се упозна са оним, што једно друштво — један народ — води добру, да се упозна са основним појмовима, о слободи, праву, правди и доброти у друштву, морале су науке о васпитању ставити основ, школама у задатак, да ученике треба и у моралном погледу развијати.

Да би наше разнолике потребе у животу могли подмирити на лак начин, нужно нам је, не може нико спорити, да се упознамо са светским искуством, које је у појединим наукама обележено. Ако би ко хтео сам да дозна за све, да сам све искуби, да сам дође до извесних резултата, сумњиво је. и кад би једну тисућу (1000) година могао живети, да може дознати и за један милионити доо од онога, што су појединци целог света искусили од почетка до данашњег доба. Из овога излази да је сваком потребно упознати се са светским искуством — са наукама, — јер су нам данас потребе разнолике, и оне се могу подмирити само онда, кад се човек упозна са, туђим искуством на равним пољима, кад то учи. Према, овоме науке о васпитању морале су основ. школама. ставити у задатак и то: да ученике развијају умно — да их упознају са природом и њеним законима и да их упознају са друшвом и његовим законима.

Школама мора задатак бити и то, да код ученика развију естетичка осећања, да им развију укус, јер је сваком потребно, да уме разликовати оно, што је лепо, од онога, што је ружно. Естетичко васпитање, као и морално, сматра се као саставни део умног рада, па се то васпитање и по томе мора основ. школама ставити у задатак.

Прва погодба за здравље то је рад, а прва погодба за морал то је опет рад. Кад човек не ради, тешко је да буде здрав, а не може имати ни срестава за живот (ако не ради). Ако човек не би радио, морао би лагати, красти, отимати ит. ДА. да би своје потребе подмирио а тако што није слободно радити, јер би се грешило према моралним начелима. Да човек буде здрав, да но дозвољен начин добије — стекне — сре-

ж) Први табав ово свеске треба да почне са страном 97. -

УЧИТЕЉ 5