Učitelj

а

122 ИЗУЧАВАЊЕ ДУХОВНОГ ЖИВОТА

П. Виши ступањ сазнавања. (Идеје. Творачка радња. Свесно мишљење стварање идејај.

Б. КОМБИНОВАНИ ДУХОВНИ ПОЈАВИ.

1. Комбинације првог ступња.

1.) Сензитивне комбинације. (Узбуђеност и осећање — тренутна и трајна појава).

2. Моторне комбинације. (Воља и навика — тренутна и трајна, појава).

П. Комбинације другог ступња.

(МЕШОВИТЕ КОМБИНАЦИЈЕ).

1. Тренутне комбинације. (АФекти — комбинација узбуђености и воље). 2. Трајне комбинације (Страсти — комбинација осећања и навикај.

Да ли је нужно да и овде понављамо оно, што смо споменули напред, класификујући појаве душе и духаг Да ли је нужно да казујемо, како је ова класификација духовних појава само једно вештачко срество, да би лакше појмили суштину и међусобну свезу оних појава, што у заједници чине живот човекова. духа 2

Мислимо да и сами читаоци имају на уму, да се у реалном животу поједини духовни појави никад не јављају овако потпуно одвојени један од другог, како је то у нашој класиФикаторској системи изложено. Кад мислимо, ми у исто време оћемо да мислимо и осећамо уживање мислећи. Исто тако и у свима осталим случајима мешају се елементи духовног живота. И према томе, који елеменат претеже, појаву се даје овакав или онакав карактер.

Али да је поред свега тога тачна класификација потребна — то, мислимо, нико неће спорити. Сувремена емпиричка психологија, набрајајући просто поједине групе духовних појава, више личи на какву енциклопедију, но на праву науку. Први је услов за науку — научна класификација оних појава, којима се бави. А класификација се та састоји управо у томе, да се тачно одреди суштина појединих појава и међусобна свеза, њихова, што се може постићи само генеалошком класификацијом. И тек онда, кад овај посао системисања духовних појава — најсложенијих појава — изврши како треба, психологија ће моћи да буде права наука. Да-

„нас је тек на путу да то постане.

Не велимо да је класиФикација духовних појава, коју смо овде изнели, потпуно тачна и истинита. Ово је само један — можда и погрешан — покушај. Али да су такви покушаји потребни у сувременој психологији, која се још не налази на висини праве науке — то ће, надамо се, одобрити сваки, ко само мало озбиљније размисли о ствари.