Učitelj

128 ј ИЗУЧАВАЊЕ ДУХОВНОГ ЖИВОТА

спољашња природа потпуније буде преображена тако, како је то по човека угодно, у толико ће и мања потреба бити за свесну радњу. СОвакидањи ће живот механички тећи својим редовним давно удешеним и усавршеним током, и свесна ће радња. све мања, потребна бити. Другим речима, несавршеност наша услов је за егзистенцију свесног духа, којим се човек тако поноси, јер тиме се поглавито и одликује од остале животиње. А кад се у далекој будућности човекова природа у опште и мозак посебице тако усаврше, како то ми данас не можемо ни да замислимо, тада ће нестати свесне умне радње — дух ће постати автоматска справа, која ради од прилике онако као желудац или срце.

Пошто се проуче остали појави, што се односе на дух као на целину ваља обратити пажњу и на изразе духа. На најнижем ступњу стоје разни покрети тела, мимика; средину заузимају гласови и усклици, чега има и, код савршенијих животиња; а на врхунцу су речи и говор, чиме се само. човек одликује.

А сад да иснесемо у кратком прегледу, шта све треба да изложи и протумачи други део психологије.

ПОИХОФИЗИЊА Т. Анализа појединих духовних појава

1). Интелектуални појави. (Облици сазнавања : преставе и идеје. Интелектуалне радње: памћење и репродуковање, расуђивање и закључивање системисање и генералисање. Ограниченост сазнавање и неопходност веровања). 2. Сензитивни појави. |Тренутна узбуђеност ; трајно осећање; поједине врсте осећањај.

3. Моторни појави. (Жеља и воља; инстинкат и навика).

4. Мешовити појави. (Афекти пријатни и непријатни, бурни и тихи; страсти чулне и духовне, ниске и племените).

П. Дух у целини.

1. Дух једнострано и хармонички развијен. (Услови за једно и за друго).

2. Теориска и практичка радња духа. (Услови, од којих зависи једна и друга; религија, Философија и наука резултат теоријске, економски и социјални живот резултат практичке радње духај.

3. Развијеност и снага духа, (од чега зависи једно, од чега друго; генијалност). у

4. Живахност и мирноћа духа. (Живахни и мирни темпераменти ; услови за развитак једних и других).

5. Свесно и бесвесно стање духа. (Услови за свесну радњу; услови да радња духа постане бесвеснај.

6. Изрази духа. (Телесни покрети; гласови и усклици; речи и говор).