Učitelj

150 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

вала и сазрела је била у овом добу, када су политичке и друштвене прилике коракнуле напред, када су се почела стварати разна удружења и кад се полело живље радити за разне ко-. рисне и племените циљеве. Мисао је, дакле, сазрела била, учитељи су појмили важност и корист удружења, прегли су и остварили га,

Заслуге у томе имају како покретачи, који су покренули ову ствар, тако и сви остали учитељи, који су је са свом збиљом прихватили.

Учитеља у оно време, и по броју и по спреми, било је мање него данас, па су ипак удружења подигли на ону висину, на којој смо га с поносом могли гледати. Прве наше учитељске скупштине нису биле изостале ни у чем од других скупова наше интелигенције ни интелигенције других народа, и зато су оне и биле онолико хваљене. Данас је српско учитељство веће бројно, а добило је знатан проценат спремних људи, па се надамо да ће корисне и племените мисли, да ће наше удружење још на већу висину изнети, како би оно могло одговорити сваком позиву свом.

Напред другови! Мислимо и радимо, па се ничега небојмо и добру ве падајмо Напред — да после десетогодишњице нашег удружења још више урадимо !

ЧЛАНОВИ УТЕМЕЉАЧИ

Главном Одбору Учитељског Удружења јавили су се за "чланове утемељаче и положили улог од 50 динара још и ови: 6. г. Филип Ла Ренотијер од Ферари. 7. Општина града Шапца. 6 9. г. Васа Мокрањац, начелник среза рађевског. 9. г. Сима Р. Наумовић, трговац из Београда. 10. г. Ђура Вајферт, гувернер Народне банке. 14. г. Јоца Ж. Јовановић, трговац из Шапца. 12. г. Стојиша !. Павловић, председник општине јошевачке (у Јадру). 13. г. Петар Петровић, директор Кредитног завода. 14. г-ђа Савна и г. Милош С. Милојевић, професор и књижевник. 15. г. Аца Станојевић, трговац.