Učitelj

62 ЛИГА НАРОДНОГА ОБРАЗОВАЊА У ФРАНЦУСКОЈ

У току рада, лига је основала и једпу особиту врсту књижница; то су: „летеће кнњижпице“ (Вћофћедаиев гошалег). Главна управа опреми сандуке с књигама које су намењене за читање ученицима сеских школа или у опште члановима лиге, и ти се сандуци пошаљу у једну општину. Кад се прочитају у тој ошитини, шаљу се у другу, одатле у трећу ит. д.

Али су од свега тога кориснија била јавна предавања за народ. За три године рада имало је 16 дружина таква предавања. Главна тешкоћа по селима била је, што није имало предавача. У многим селима примише се те дужности ннтелигентнији људи, којима се Масе и обраћао. У селу Рибови (Елзас) апотекар је држао предавања из хемије, пастор из ботанике. Један од сељака, који је провео неколико година у Америци, упознао је слушаоце с обичајима, те земље. Поједини професори из градова одлазили су у околна села и држали предавања из земљорадње, рационалнога сточарства, и т. д. Колико су усрдно похођена предавања може се судити по једној причи која вели, да у онај дан, кад се држе предавања није било готово никога по крчмама.

Ова јавна предавања осолужила су као увод или спрема за школе за одрасле, које су се нагло почеле установљавати по целој Француској. Жан Буркар закупник једне Фабрике, основао је књижницу за своје раднике, и тражио да му јаве које предмете желе слушати, те да им нађе учитеља. Прво је основан хор за певање. За тим су почели изучавати инглески језик, аритметику, цртање и т. д. У кратком времену нагомилао се број ученика из околине, да је Буркар морао саградити нарочиту зграду за школу, у којо! је била уређена чак и хемиска, лабораторија. Учење је било бесплатно. Таква радничка академија основа се за тим и у Милхаузену и др. местима с великим бројем слушалаца, који мора свакога зачудиди, кад помисли да је раднички дан тамо 12 часова и да је ту било радника из околине који су морали прилично пешачити до школе. Ово је важна појава, јер и ако Француски радници нису онако умешни као инглески, ипак се у њих опажа јака тежња к образовању, а то је могло послужити као врло згодно земљиште за просветни рад лиге.