Učitelj

ЛИГА НАРОДНОГА ОБРАЗОВАЊА У ФРАНЦУСКОЈ 63

Дружина лиге у Паризу сегојев де Ја гле МШећогдопт основала, је такође бесплатне школе за раднике и литерарне вечери, један пут недељно где су се скупљали и разговарали о литератури.

Чланови су лиге почели оснивати и школе за децу; али је тај посао теже ишао, јер је требало више средстава, и било је много деце која од сиротиње нису могла школу походити. За то су чланови лиге на многим местима уплаћивали улоге, којима су деца сиротна за школу спремана. Одређивана, су по два члана, да траже и хватају децу, која не иду у школу. Дружина лиге у Понт-Одомеру имала је главну тачку програма: „оћагге апх епјашв, дш пе уопб раз а Гесоје» (лов на децу, која не иду у школу). Плаћали су сиротним родитељима да пусте децу у школу, издржавали су све сиротане, па су чак и зараду деце од !0—12 год. коју су имала и коју су изгубила кад су у школу пошла — плаћали чланови лиге њиховим родитељима. У овом послу највише заслуге имају женске.

Најпосле почеше оснивати народне клубове (сегсјев рориЈајгев) којима су за образац служили немачки Агђењетидипавмегејп-и. Први такав клуб основан је у Француској око 60. године у Милхаузену, где је подигнута за то нарочита зграда од неколико великих просторија за концерте, јавна предавања, књижницу, музеји тд. У те клубове долазили су ради разговора, читања новина и журнала, слушања разних научних предавања и саветовања о разним државним и општинским потребама. Колико су посећивани клубови, сведочи Факт да је у Марсељу прве године у клубу било 2.500 чланова.

Послови лигини напредовали су непрестано до рата са Пруском. Тада се рад обустави. Али чим је закључен мир, по свим листовима пројурише речи Масеове: «Школски нас је учитељ победио, он ће нас и осветити!" — Одмах ве чланови дадоше на посао. Лига поради да се уведе бесплатна, и обавезна настава. За то је опремљена нарочита петиција, на којој је било до 1870 год. !,267.267 потписа. То је био највећи петициони покрет у Француекој познат под имсном: «топџе-. тепе пабопај ди вгоп сопге Јепогепсе», — «покрет суа против незнања“. — Тако је једно скромно друштво за ширење знања у народу основано, захваљујући неуморној енергији једног си-