Učitelj

158 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

За Април ни комада,

» Мај 12 комада

» Јуни и Јули 11 комади.

„ Август п Септембар 35 комада.

» Октобар 2! комад.

» Новембар 18 «

» Децембар 11 «

Од ове Х године нашао сам:

да Јанугр 60 комада

» Фебруар 50 «

« Март 78 комада,

« Април 104 «

» Мај 108 комада

» Јуни и Јули 220 комада

Сва друштвена издања, дао је бив. Глав. Одбор. књижари Тасе Стојановића, на распродају. Кад од псте књижаре по решењу Гллв. одбора одузмем сва друштвена издања и заведем у списак књига — онда ћу о њима детаљно поднети Глав. Одбор извјешће.

За сада могу јавити Глав, Одбору, да је нађено у момачкој соби растурено разних бројева од Мале СОрбадије. Од ових бројева сложило се 30 ком. од !-ве четврти. Ови ови комплекти дати су књиговесцу на повез и донеће Учит. Удруж. приличну корист.

Пада у очи, да дружинска књижпица нема ни један комплект „Учитеља< од ЈЕ М и У тоа. Џа п од прошле године једва се један једини цео комплект и задржао за књижицу. Где су ти комплекти — и где су толике књиге што су слате редакцији на приказ и где су књиге што их је сам Глав. Одбор. куповао; — Ја незнам; но се сме констатовати, да се списак друштвених књига водио немарно - на парченцету хартије, без довољне контроле од стране Гл. Одбора. За то друштв књижпица и броји само 60 ком. књига.

Да се неби и даље овакав немар огледао у радњи Глав. Одбора те с тим давао маха својим члановима да посумнају у рад Гл. Одбора предлажемо:

1. Да се списак књига укроричи и да га Глав. Одбор својим потписом п печатом утврди. -

2. Да кључ од сандучета буде код књижничара. Па пошто књижничар све послате књиге на приказ заведе у списак, да их тек опда шаље релакцији; д. Да књижничар узима од књиговесца отштампан „Учитељ“ па он да шаље администратору за експедицију онолико комада колико има претплатника, а рест да књижничар чува и материјално за њих одговара; и

4. Да сва лруж. издања чува књижничар и о њима води бригу.

Бвоград, 919 1891 године. 4 КЊИЖНИЧАР Гл. ОДБОРА

Стев. Зарић.