Učitelj

ЖЕНЕ КАО ВАСПИТАНИЦИ И ВАСПИТАЧИ 193

жене првог историјског доба у Грчкој, драмски песници: Есхил, Софовло и Еврипид. — — — — Ове и овима подобне женске, које нам грчка песничва вештина у изобиљу пред очи износи, нису могле бити проста творевина фантазије, него су више мање морале бити позајмљене из историје и из живота народног, који сеу њима, најверније слика.

Васпитање кћери код Јелина руководиле су матере. Матере су обучавале своје кћери у свима нужним, женским, домаћим радовима: плетењу, предењу, ткању, кувању, држању реда у кући и т. д. а осим тога на првом Ку учиде су их да булу. ваљане и верне жене својим мужевима.“

Платон (рођ. 429 + 348. у Атини) вели; „нема часнијега украса од остарелих родитеља, ни краснијега уживања од пошто ваних отаца и матера.“')

(во је слика о животу и раду жена у Атини, а сад да пређемо на Шпарту, где је Ликурго, чувени законодавац њен, написао много више о женама, њиховим правима и дужностима, него Солон законодавац атински. Тако у поменутој расправи „Домаћици“, стоји:

„Шпартански законодавац имао је у виду једино благостање и напредак Шпарте, па је полазећи са овог себи постављеног основа, урадио да је „све остало морало служити и бити потчињено овом циљу, а то је свакојако вредило и за жепске. -—– = = Тако исто његови закони строго су налагали васпитање женске деце. Одрасле девојке нису се под Ликурговим законима морале крити од мушких и страних, него су учествовале у свима моралним уживањима, где год су и људи учествовали. Кенске у Шпарти морале су као и мушкарци учити гимнастисање. У опште, сав живот Шпартанке био је далеко слободнији, него ли код осталих Грка, па с тога су онви биле у далеко већој частиу друштву него ли Атињанке. Оваковим васпитањем Шшарташке не само да су превазилазиле своје сестре Атињанке лепотом и снагом, него су се од њих одликовале још и човечјим особинама: одважношћу, постојанством и родољубљем.

Стара, историја Шпарте, обилата је примерима женских величина, и женског пожртвовања; али је додније ова славна врлина Шпартанска уступила место највећој кварежи. -- - Осим гимнастичких

1) Д. Јосић, проф. Ист. Џедагогије написао за. своје ученике. 1891. стр. 23. 18

УЧИТЕЉ