Učitelj

ЖЕНЕ КАО ВАСПИТАНИЦИ И ВАСПИТАЧИ 283

в) Топлота. Постанак и дејство топлоте Латентна и спе цифична топлота. Јоше-ов закон.

г) Звук: Таласање. Брзина звука. Јачина звука. Музичка окала. Појачања. Звучност. Горњи тонови. Стварање звука музичним инструментима.

4) Електрицитет: Магнет. Компас. Електрична батерија. Амперов закон. Електромагнет, Хемијска, термичка и Физиолошка дејства. Галваноскоп. Огледалски галвлнометар и његова примена на прекоморску телеграфску жицу. Индуктивне струје. Индуктивни котурови трансформатори, са погледом на поделу електрицитета. Динамички и електрични мотори. Галванопластика и акумулатори.

е) Светлост. Сенка. Мерење светлости. Боје. Одбијање светлости. Преламање сочива. Огледала. Спектар. Два задатка недељно.

Цртање: Геометријско и механичко цртање. Настава у моделисаном цртању (необавезној. Један задатак недељно.

Физиологија и наука о здрављу: Предавања у вези са посматрањем човечјег костура, уз припомоћ модела и карата. Мишићи и живци. Артерије и вене и опширније о крви, крвотоку и варењу. Поједини чулни органи. Правила о чувању адравља са особитим погледом на јело и пиће Утицај алкохола и дувана на људе. Важност телесног вежбања.

(СВРТИЋЕ СЕ) Дим. С. Јовановић.

нар

ЖЕНЕ КАО ВАСПИТАНИЦИ И ВАСПИТАЧИ

(КРАТАК ИСТОРИЈСКИ ПРЕГЛЕД)

(НАСТАВАК) П Појавом хришћанства не само да се ремети стари тип веровања, него се у исто време ремети карактер васпитања. До овога, времена човек се сматрао као индивидуа онога народа у коме се појавио, а од појаве хриттћанства он је члап свега човечанства 19%