Učitelj

292 ШКОЛА У ЈАСНОЈ ПОЉАНИ

Вођи се уставише : згледаше се; заруменише се... Окретоше се натраг... Духовник лупа у добош; војвода на ново уређује напад. После неколико сахата, нова врв пљусну по Љубићу; али Србија би избављена!.....

А ко оно устави бегунце, у онај најнесретнији час '

Устави их Љубица, жена Милошева, потоња прва кнагиња српска !“ ')

Са поносом белељимо ово неколико редака о српским матерама, које ни у колико нису изостале иза мајке Леонидине, брпће.

Граха и осталих жена класичних народа !...

(СВРШИЋЕ СЕ)

ШКОЛА У ЈАСНОЈ ПОЉАНИ.

ен

ИЗВЕШТАЈ ЛАВА Н. ТОЛСТОЈА ОСНИВАЧА ИСТЕ ШКОЛЕ,

ПРЕВЕО Мих. М. рТЕВАНОВИЋ.

(НАСТАВАК)

Подружићу описивање дневног поретка. учења. Око два чава по подне гладна деца отрче кући на ручак. И ако су гладна, ипак још по неколико минута остају, да чују, какву је који белешку добио за писање, Белешке их јако занимају. «Мени 5 с крстом, а Олга је добила нулу, још какву велику!... А мени 4!% вичу онп излазећи из школе. Белешку они сматрају као оцену њихова рада, а незадовољни су белешком само овда, кад је она неправедпо дата. Мука је, ако се ученик трудио, а учитељ му да мању белешку него што заслужује. Неће дати мира учитељу, плакаће све донде, док му се белешка не поправи. Рђаве, али заслужене белешке остају без примедбе. У осталом, ово бележење је наша навика од старог поретка и ми је остављамо.

На прву лекцију после ручка, скупљају се онако исто каои у јутру, те чекају учитеља. Већином то бива лекција из црквене или руске историје, на коју се скупе деца свих разреда. Лекција се обично почиње у сумрак. Учитељ стоји или седи на сред собе, а деца се разместе око њега, у амфитеатру, — ко на клупи, ко па столици а неки и код прозора.

ђ) „Емило», стр. Ш— Ту.