Učitelj

НОВЕ КЊИГЕ И листови 343

Дечије игре е декламацијама за Тип П разред и Дечије игре б декламацијама за ПЛ и ТУ разред са слпкама игара израдио Ст. Николић, учитељ. Цена је обема књигама по 20 пара.

У овим књигама има и неколико игара више него што је програмом прописано. То није рђаво. Но избор декламација није најбољи, јер за 1 раз. нема удесних мањих песама, а за П, ПГи ТУ раз. нема и прозних састава, као што је програмом прописано. И зашто су игре с деклам. заједно!

Дечје песме у један, два и три гласа за сва 4 разреда осн. школе, по новом програму приредили М. М. Протић п Ст. Ј. Николић, стр. 40, цена 50 пара.

У овој књиза имамо једну лепу новину, а та је, што су све песме у ноте стављене. То ће помоћи да се више по нашим основним школама не сусрећемо с врло разноликим, често и ружним, певањем једне исте песме.

Српске приповетке у шведском преводу. Познати шведски Ењижевник Алфред Јенсен одавна изучава српски језик ради превођења важнијих наших дела на шведски језик. До сада је превео: две Лазаревићеве приповетке (Школска икона и (ве ће то народ позлатити); две Матаву љеве приповетке (Света освета и како се Латинче оженилој; две Веселиновићеве (Кумова клетва и Мали Стојан) и једну Љубишину приповетку (Крађа, и прекрађа звона). Ово је лепа појава и част српској приповетци и њеним преставницима. ЕС

Ђачки одмор, књига за децу. Г. М. М. Стевановић учитељ у Пожаревцу позива на претплату на књигу ђачки одмор у којој ће бити: басне с поукама, дечје песмице (народне умотворине), описи појава, приче из природе и друштва, загонетке, пословице, изреке ц чланци удешени за. буђење народне свести. Књига ће бити са сликама, изнеће 8—9 штампаних табака и стаје ! динар. Рок пријављивања је до 15 јануара идуће год. — Писац вели да је штампање књиге осигурано и да ће књига бити штампана, па ма колико било претплатника,

Јеленче, трећа књига са сликама од К. Петровића. Издавач књиге г. Мих. Костић, књижар и штампар у Пожаревцу јавља да ће књига бити готова до до 22 декембра. Цена јој је 60 пара.

Побратинство, гласник великошколске омладине. Тако ће се звати књижевни лист, кога покреће наша великошколска омладина. У огласу се нарочито истиче да ће, поред других циљева које књижевни листови имају, овоме листу бити један од главних циљева гајење патриотизма и свести о српском јединству. Ми у томе желимо омладини најлепше успехе. — Први број изаћи ће на св. Џаву 1892 год. Цена је са Србију 10 динара, за ђаке 6 дин., за чланове »Побратимства» 5 дин, за стране земље 5 Форината. У огласу се не каже како ће лист излазити (!) но по свој придици ће излазити у месечним свескама као и пре што је излазило.

ша ===> ++а-—+